Tisdagen den 11 juni 2013

Telia skickar åsk-sms till kunder i Norrland

Varje sommar orsakar åskan skador på telenätet, som påverkar telefon- och internetanslutningar. Men det finns sätt att förebereda sig, förra veckan skickade Telia ut 458 000 så kallande åsk-sms till kunder i södra, mellersta och norra Norrland i förebyggande syfte.

– Som en service till våra kunder skickar vi ut Telia-sms där vi varnar om att ett åskoväder är på ingång där de bor. På så sätt har de chansen att förebreda sig, det kan handla om att dra ur tele- och elsladdar. Det är ett sätt att göra något förbyggande för att undvika skador på nätet och den egna utrusningen, säger Jan Sträng, chef för Telias kundservice.

Telia följer SMHIs åskvarningar, sedan görs en bedömning om hur mycket åska som förväntas och vilka områden som är berörda. Efter det görs ett sms-utskick till de kunder som Telia har i det specifika området.
– Det här är en ny service och vi utvecklar den hela tiden. Idag följer vi SMHIs rapportering så att säga manuellt, det hoppas vi kunna automatisera och göra tjänsten mer träffsäker. Vi tittar också på möjligheten för kunder att själva gå in på Telia.se för att anmäla att man vill ha åsk-sms. På sikt ser vi även att smsen kan handla om andra typer av driftstörningar, säger Jan Sträng.

Så kan du förbygga skador efter ett åskoväder:

  • Skydda dig mot inledningsskador genom att installera åsköverspänningsskydd
  • Kontrollera att du har en fungerande jordfelsbrytare
  • Dra ur jacket, dra ur sladdarna till TV, dator, modem, digitalbox, och telefon.
  • Om du inte redan har brandvarnare och brandsläckare, skaffa dig det!
  • Var förberedd genom att alltid se till att du har en fulladdad mobiltelefon.
Pressmeddelande från: Telia