Måndagen den 10 juni 2013

Ny kokbok från skaraborgsförfattare

Linda Schoultz från Skövde, Malin Schoultz från Falköping och Pia Schoultz från Tidaholm har gett ut en kokbok! Med vyer från Skaraborg.

Recepten är från vänner och bekanta samt kunder som bidragit. Det är heller inte vilken kokbok som helst, utan en kokbok där alla recept innehåller honung!

Ursprunget till kokboken är många aspekter. Allt började med att vi hjälpte till med marknadsförsäljning av honungsprodukter. Frågan som dyker upp från konsumenter och kunder är –”Men va ska man ha ´ren te?”. Över majoriteten använder honung på smörgåsen och i teét. Men honung har fler användningsområden än så. Den är otroligt användbar i såväl matlagning, bakning och i desserter. Du kan även använda honung och dess biprodukter som kroppskur för ansikte, hår och hud. Förr var det mer vanligt att honung ingick i huskurer och som naturmedicin. Nu görs det även forskning på om honung inom snar framtid kan ersätta antibiotika.

Vi vill skapa en kokbok som inspirerar andra att använda honung i vardagsrecept. I boken finner du recept för såväl fredagsmyset som middagar och goda råd för bakning och hur man bäst tar tillvara på de nyttigheter som finns i honungen.

Vi har medvetet valt att fokusera på recept som innehåller lite eller inget socker. Just nu pågår debatten om sockerberoendet och barnfetma inte minst i Sverige. Genom att använda det naturliga sötningsmedlet honung kan du ersätta sockret. Honung är dubbel så sött som honung och därför kan du halvera mängden.

Syftet från författarna är framförallt att framhäva en naturprodukt, honung, som borde få mer uppmärksamhet. Det pågår en stor bidöd i Europa, bina har på senare tid upplevt en svår tid med kalla vintrar och hot från kvalster, jordbruken använder bekämpningsmedel som skadar våra insekter. Om bina försvinner kan mänskligheten på jorden dö ut. 78 % av livsmedelsproduktionen inom EU är beroende av pollinerande insekter.

Västra Götaland är ett av de bitätaste områdena i Sverige. För de som är riktigt finsmakare kan känna att honungen smakar olika från skörd till skörd och område. Trots att bigårdarna kanske ligger inom en mils avstånd. Västra Götalands landshövdig menar att Västra Götaland ett av Europas främsta matlän! Där Västra Götaland är ett län av mjölk och honung.

Boken finns för försäljning på internethandlare online.

Title: 59 goda och enkla recept med honung
Spiralbunden, 210 sidor.
Tryckt i Sverige, Idéprint Borås
Kostar i handeln 240-280 kr.
Lokala företag i Skaraborg har sponsrat till boken.

Pias bästa honungstips!
Strö honung på jordgubbarna nu i sommar, tillsammans med glass eller grädde är fantastiskt gott.

Lindas bästa honungsrecept
Jag tycker honung passar för grillbordet i sommar. Gör en god marinad med honung till köttet och gör en god enkel sås på valfria örter, creamfraisch och honung. Jättegott.

Malins bästa recept
Jag rekommenderar persikopaj med valnötter och vispad grädde till sommarens fikapauser.

Vi hoppas fler upptäcker ett klimatsvart val av livsmedel, honung.

Pressmeddelande från: Författare Linda Schoultz