Lördagen den 8 juni 2013

Smålands karoliner uppvaktade 600-års firande Hjo

I år fyller Hjo 600 år och utgör tillsammans med Eksjö och Nora de "tre trästäderna". Idag uppvaktades man av Eksjös vaktparad med Hemvärnets Musikkår och Smålands Karoliner som vid lunchtid marscherade från hamnen upp till torget.

I strålande solsken framförde Hemvärnets Musikkår ett antal kända melodier och marscher och Smålands karoliner i sina trekantiga hattar och blågula uniformer utförde exercis med bl.a. laddning av musköter som leddes med kommandon från det 300-åriga exercisregementet.

Smålands karoliner är en förening som visar hur svenska soldater var utrustade och exercerade på 1600- och 1700-talet under Karl XII:s tid. Man var beväpnade med flintlåsgevär, värjor och långa pikar, i truppen ingår också hästanspända fältkanoner och en pukvagn av 1700-talsmodell som dock inte var med denna dag.

Föreningen som i år har funnits i 40 år har medverkat i TV, parader, jubileer, försvarsutställningar, festivaler, tattoon, hembygdsfester, m.m. Man har även varit i Ryssland, Ukraina, Frankrike och USA och visat upp sina färdigheter.

I truppen ingår officerare, spel, fanvakt, pikenerare, musketerare, grenadjärer och artillerister. I föreningen ingår även en stor tross som består av kvinnor, barn, smed, fältskär med flera.

Fakta hämtat från: www.smalandskaroliner.se och www.hjo.se