Torsdagen den 6 juni 2013

Nationaldagen firades i Hällekis

Sveriges nationaldag bjöd på strålande sommarväder i Hällekis, på Falkängen samlades det redan under förmiddagen en hel del folk för att strosa runt och ta del av det som erbjöds denna dag.


Stellan Hallén och Otto Ljungberg tittar på gamla bilder och försöker känna igen personerna

Bland annat kunde man göra ett besök i Gallerian där Kinnekulle Hembygdsförening ställde ut en stor mängd bilder relaterade till samhället. Här fanns bilder på mängder av samhällsmedborgare genom tiderna, hus och byggnader som inte längre finns kvar, föreningsbilder, skolkort och en hel del annat intressant för besökande Hällekisbor från när och fjärran.


Teckningar av CG Hyllman till "Bersas" kiosk i HällekisRubens Maskinhistoriska från Götene hade transporterat hit en gammal handvevad karusell från "anno dazumal" där kunde hugade unga få en nostalgisk rundtur med tillhörande positivmusik.Utmed Falkängsgatan fanns ett antal stånd uppställda där man erbjöd ramslökssoppa, nyplockade champinjoner, antikviteter, hantverk mm.

Under parasollerna bakom kaffestugan lät sig besökarna väl smaka av kaffe med dopp eller en glass för att svalka sig med i den så länge efterlängtade sommarvärmen.

Falkängen har denna sommar överträffat sig själva, det har pyntats med blommor och diverse olika attiraljer både på marken och i träd och buskar, nu har det blivit riktigt fint och gemytligt ut med gatan och i omgivningarna. Dagen till ära fanns även som sig bör en mängd svenska flaggor i olika storlekar.


Många snygga 50-tals bilar kom även till Falkängen denna dagVid tretiden på eftermiddagen bjöds det på underhållning på scenen bakom kaffestugan, det var det populära bandet Fertilizer´s som bjöd på svängig och dansant rock´n roll och rockabilly på bonnavis. Bandet har sina rötter i Varatrakten och har bara varit aktiva i några år. Förra sommaren närde var på Falkängen drog de en stor publik då det finns väldigt många som uppskattar dessa tongångar. Detta gav tydligen mersmak för Falkängen fylldes även denna dag med folk som kommit från när och fjärran för att njuta till Fertilizer´s musik en stund på Nationaldagen.

Vid femtiden anordnade Hällekis Samhällsförening sitt traditionella nationaldagsfirande vid Folketshus, det blev tipspromenad och efter det sedvanlig grillning och gemenskap runt borden. Ett 50-tal personer deltog i detta firande.