Torsdagen den 16 maj 2013

Nässlan - Nordens Ginseng

Hungrig.nu (www.hungrig.nu) tipsar denna vecka om "Nordens Ginseng" - nässlan.

I början på våren är det dags att gå på jakt efter de första nässelskotten. Spröda och gröna sticker de upp ur myllan. Ju tidigare man plockar dem, desto godare och näringsrikare är de. Toppar man av sitt nässelbestånd, till exempel slår dem med lie, kan man skörda toppskott av nässlor hela växtsäsongen.

Brännässlan är en kulturväxt som växer i hela Sverige. Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30 till 150 cm högt. Trots sina obehagliga brännande egenskaper (som försvinner vid torkning eller kokning) är den på många sätt en hälsosam ört. Brännässlan är en riktig vårkur för vintertrötta, och innehåller flera vitaminer, som till exempel A-, B-, C- och E-vitaminer. Det finns också gott om mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink.

Nässlan har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under flera århundraden. Litteraturen vittnar om hur den används mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner med mera. I de gamla böckerna kan man även läsa att man kunde piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk. I grönsakslandet har man använt avkok av nässlor både för att utrota ohyra och som gödningsmedel.

Gemensamt för nässelsläktet är att plantorna lagrar små mängder nitrater. Vid till exempel varmhållning kan dessa omvandlas till nitrit. I stora mängder kan detta vara skadligt för kroppen, undvik därför att återuppvärma rester av nässelrätter. Eftersom vi inte äter nässlor varje dag har vi, enligt Livsmedelsverket, inget att oroa oss för. På kväverika platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor. Där tar de upp kväve ur jorden som de omvandlar till nitrit. Plocka istället nyutslagna skott i skogslundar och på ängar.

Visserligen är nässlan ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men samtidigt är den ett fantastiskt tillskott i matlagningen. Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppor, stuvningar eller såser. Torkade kan de användas i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbaket.

Läs mer om förvällning och torkning av nässlor.

Pressmeddelande från: Hushållningssällskapet