Tisdagen den 30 april 2013

Pilgrimsdag i Västsverige

Den 9 maj arrangeras en gemensam pilgrimsdag i Västra Götaland. Under dagen genomförs flera vandringar och aktiviteter runt om i regionen. Bakom arrangemanget står ett pilgrimsnätverk som arbetar för fler sammanhängande vandringsleder i Västsverige.

Pilgrimsrörelsen växer sig allt starkare både i Sverige och utomlands. Över hundra tusen vandrar årligen till Santiago de Compostela i Spanien som är ett av de högst rankade pilgrismålen i Europa.

Den nordiska utposten på pilgrimskartan är Nidarosdomen i Trondheim. Här har man satsat på ett Nationellt Pilgrimscenter och jobbar aktivt för att öka antalet vandringar och flera av de leder som nu håller på att växa fram i Sverige är kopplade till den norska Olavskulten. Till exempel finns ett antal leder i Västra Götaland som är berättigade att använda S:t Olavsmärket, ett märke som också har status som europeisk kulturväg.

Gemensamt pilgrimsnätverk i Västsverige

Sedan ett antal år finns i Västra Götaland ett nätverk med aktörer som utvecklar pilgrimstemat. Det är sammansatt av Svenska kyrkan genom Skara och Göteborgs stift, flera kommuner och föreningar samt Västarvet.

I flera lokala projekt skapar man nya leder eller kompletterar befintliga leder med pilgrimsmärkning. Målet är att få flera sammanhängande leder genom Västra Götaland som ska leda vandrare genom regionen på sin väg till Nidaros eller till något närmare pilgrimsmål. I grannregionerna såsom Värmland och Halland pågår liknande utvecklingsarbete, i siktet står därför att så småningom knyta an till leder i dessa regioner.

Vandringar och aktiviteter 9 maj

För andra året i rad arrangeras en gemensam pilgrimsdag i Västra Götaland på Kristi Himmelsfärdsdag, den 9 maj. Då genomförs flera vandringar, vissa sträcker sig över flera dagar, liksom en rad kringarrangemang. Aktiviteterna erbjuds i både stadsmiljö som Göteborg och i orörd natur som i Dalsland och på Marstrand.

Arrangemangen samlas på www.pilgrimskaraborg.se. Här finns också information om vandringar och arrangemang i regionen under hela året.


Pressmeddelande från: Västarvet