Torsdagen den 25 april 2013

Dags för kosläppet i Berg

Det verkar som om det börjar bli lite av en tradition och folkfest för många familjer att besöka någon av Arlaböndernas gårdar nu i vårtid då det är dags att släppa ut korna på bete.

I år arrangerar Arla kosläpp på 44 gårdar runt om i landet och man räknar med besök av ca 120 000 vuxna och barn. Det blir en riktig fest för korna och en fantastisk upplevelse för människor att bevittna när bönderna släpper ut sina kor på sommarbete.

En av dessa gårdar som bjuder in till kosläpp är Bergs Prästgård i Lerdala, en gård där man brukar ha besök från Kinnekulle när det är dags att släppa korna lösa. Förra året hade man totalt 2500 besökare vid detta arrangemang.

För två år den blev kosläppet i Berg försenat med 10 min då en familj åkt ända från Stockholm för att bevittna denna händelse, så man väntade tills de hunnit fram innan korna släpptes ut.

Gården drivs av Bo Gunnarsson med frun Ingalill och deras två söner Björn och Patrik. Man producerar främst mjölk och spannmål och har 160 kor.

Onsdagen den 1 maj är det dags för kosläpp på Bergs Prästgård, gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet kl. 11.00.

Mer info finns här