Tisdagen den 16 april 2013

Creative Commons License

Norrköpings Symfoniorkester med violinisten Baiba Skride

Tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester framför violinsolisten Baiba Skride under ledning av Michael Francis i Vara konserthus under lördagen Henry Purcell, Benjamin Britten och Sergej Prokofiev.

På lördag kommer Norrköpings symfoniorkester till Vara Konserthus. Orkestern har rönt stor uppmärksamhet i Sverige, men även internationellt, inte minst genom att de tog hem förstapriset i konsertkategorin MIDEM Classical Award i konkurrens med andra högt erkända orkestrar.

Med sig har de violinsolisten Baiba Skride, ursprungligen från Riga, Lettland, men numera stationerad i Hamburg, Tyskland. 1995 flyttade hon till Tyskland och Rostock för att studera på Conservatory of Music and Theatre. BBC Music Magazine skriver att ” hon har ett sätt att tala naturligt genom sitt instrument som sätter lyssnarnas känslor i rörelse”.

Chefsdirigent är Michael Francis från Storbritannien. Han anses vara en av dagens största unga dirigenttalanger. 2011 utsågs han till chefsdirigent för Norrköpings Symfoniorkester mellan åren 2012- 2015. Innan dess spelade han som kontrabasist i Londons Symfoniorkester.

Först ut är Henry Purcells The Tempest, som är en så kallad semiopera, en engelsk operastil med talande dialoger och dansinslag blandade med sång och instrumentalmusik. Librettot går tillbaka till Shakespears skådespel, men inte i original, utan i en omarbetad version. Förutom att det är Purcell som har skrivit musiken, tror man att vissa delar kan ha komponerats av hans elev, John Weldon.

Vi hör sedan Benjamins Brittens Violinkonsert som komponerades under det Spanska inbördeskriget och där man kan urskilja spanska rytmer i inledningen, men som annars inte har så mycket med kriget att göra, förutom att den är ganska allvarlig.

Sist ut är Sergej Prokofiev med Romeo och Julia och sviterna 1, 2 och 3. Prokofiev, efter många år utomlands, ville sätta upp Shakespears drama som balett men refuserade både av Kirovbaletten i dåvarande Leningrad och Bolchoiteatern i Moskva. Medveten om musikens värde sammanställde han 2 orkestersviter, som han hade premiär med i Brno, Tjeckoslovakien 1938. Musiken gjorde succé och till slut 1940 på Kirovteatern fick baletten sin premiär.

En timma innan föreställningen hålls en introduktion för en mindre kostnad.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus