Måndagen den 15 april 2013

Upplev dagens porslinstillverkning på Rörstrand Center under festivalen

Under Kultur & Porslinsfestivalen 22-25 augusti kommer besökarna att få en inblick i den porslinstillverkning som fortfaranade pågår på Rörstrand Center. Det är Lidköpings Porslinsfabrik som för det keramiska arvet vidare. Från porslinsfabriken har man de senaste åren bland annat specialtillverkat kakelugnar, offentliga utsmyckning för SL, Storstockholms lokaltrafik och samarbetat med några av Sveriges ledande konstnärer. Kent Ericsson, Göran Fogelqvist och Ola Andersson, alla anställda av Rörstrand-koncernen, tog 2005 över lokalen och utvalda maskiner när Rörstrandsfabriken flyttade och fortsatte i egen regi porslinstillverkningen i Lidköping.

2006 var uppstartsåret och under 2007 var de igång och samma år klev modellörskan Kristin Andersson in i företaget. Hon gör allt modellarbete vid framtagning av nya produkter samt all handdekoration. Göran som kommer från Rörstrands konstavdelning och Ola som ansvarade för gjuteriet, gör glasyrer och blandningarna och han ser positivt på framtiden.
- Inredningskermik och offentliga utsmyckningar ser vi en positiv trend på och vi är nischade på detta, vi är i stort sett ensamma om detta i Europa, berättar Ola.

Det pågår ytterligare produktion i Rörstrands fotspår. I en annan del av fabriken dekoreras nu Hackefors anrika porslin och i lokalerna intill sitter Iréne Magnusson och Inger Franzén-Storm, som 2006 tog över Rörstrands screentryckeri och därmed föddes företaget Print Design. De har arbetat tillsammans för Rörstrand i 40 år och varit med i framtagningen av porslinsdekorerna till de välkända varumärken som Ostindia, Sunborn, Nobel, Origo och Mårbacka med flera.

Även de jobbar med specialbeställningar och den senaste stora beställningen var till Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. Idag har de ett tätt samarbete med designern Lisa Bengtsson där de dekorerar och trycker allt hennes porslin.

Under Kultur & Porslinsfestivalen kommer Porslinsfabriken och Print & design att öppnas upp för rundvandringar och presentationer om verksamheterna, arbets- och tillverkningsprocessen.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB