Måndagen den 15 april 2013

Var tionde bestulen på cykeln i Sverige

En undersökning från If visar att 10 procent av Sveriges invånare har blivit av med sin cykel de senaste tre åren. Totalt anmäldes över 60 000 cyklar i Sverige förra året. Här är tipsen om hur du lugnt kan trampa vidare i sommar.

En undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att var tionde svensk mellan 18 och 74 år har fått sin cykel stulen under de senaste tre åren. Unga blir av med sin cykel i högre utsträckning, bland 18 - 29 åringarna är siffran 17 procent.

– Cykelstöld är ett av de allra vanligaste brotten som människor utsätts för, så det är värt att tänka till för att slippa bli bestulen. En bra idé är att ta av sadeln, då blir det svårare för tjuven att bara sno åt sig cykeln och trampa iväg. Sen ska man ju se till att alltid ha cykeln ordentligt låst och helst låsa in den på natten, säger Helen Waldengren, ansvarig för hemförsäkring på If.

2012 anmäldes 60 400 cykelstölder till polisen. Det är en minskning med 8 procent jämfört med föregående år enligt Brå. Mörkertalet är dock stort, eftersom många cykelstölder aldrig polisanmäls.

Hemförsäkring ger ersättning om cykeln blir stulen. För cyklar värda över 8 000 kronor kan det behövas en särskild försäkring om man vill vara säker på att få ut hela värdet vid en eventuell stöld. Det är också viktigt att cykeln var låst vid stöldtillfället.

Ifs bästa tips för att slippa bli bestulen på cykeln:

  1. Skaffa ett ordentligt lås
  2. Låt inte cykeln stå ute över natten
  3. Om möjligt, ta av sadeln, vilket gör cykeln obrukbar för tjuven.
  4. Fäst låset i cykelstället eller annat fast material.
  5. Klistra över/dölj märket om cykeln är dyr
  6. ID-märk cykeln så att den går att identifiera
  7. Måla cykeln neongrön!
Läs mer om cykelstölder och andra vardagsbrott på www.vardagsbrott.se

Undersökningen gjordes i mars av YouGov på uppdrag av If. 6 024 personer mellan 18 och 74 år deltog.


Pressmeddelande från: Försäkringsbolaget If