Fredagen den 12 april 2013

photo credit: Arla - Creative Commons License

Vårens lyckorus på Arlagårdarna

Våren är här och snart är det dags för mjölkkorna att springa ut på sommarbete. Kosläppet blir allt mer av en folkfest för svenska familjer. Totalt beräknas Arlas kosläpp, som i år hålls på 44 gårdar runt om i Sverige, locka 120 000 nyfikna barn och vuxna. Först ut i hagen är korna på Gamleby-gymnasiet utanför Västervik den 24 april.

Arlas kosläpp är när bönderna släpper ut sina kor på sommarbete. När korna springer ut efter vintern går det ganska vilt till. De hoppar, skuttar och gnider mulen i gräset av glädje.

– Det är väldigt roligt att så många vill komma ut till gårdarna och möta våren tillsammans med korna och bönderna. Jag upplever att många längtar till landet och att föräldrar gärna vill visa barnen var mjölken kommer ifrån, säger Carlina Ahnmé, ansvarig för kosläppen på Arla.

Intresset för att besöka gårdar och vara med när de ystra korna galopperar ut på bete ökar för varje år. I år räknar Arla med att närmare 120 000 barn och vuxna kommer besöka något av de 44 betessläppen runt om i Sverige. Utöver själva kosläppet så bjuds det bland annat på mjölk och bullar, mjölkhävartävling, ansiktsmålning och tipspromenader med frågor om mjölkkor.

Kor som betar på ängar och hagar hjälper till att hålla det svenska landskapet öppet och levande. Betet bidrar till trivseln för växter, insekter och fåglar. I Sverige finns en lag som säger att alla mjölkkor ska vistas ute under en sammanhängande tidsperiod mellan 1 maj till 15 oktober.

Här är samtliga Arlagårdar som bjuder in till kosläpp. På www.arla.se/koslapp finns mer information och vägbekrivning till gårdarna.

Pressmeddelande från: Arla Foods