Tisdagen den 9 april 2013

Tranans dag vid Hornborgasjön

För fjärde året i rad arrangeras Tranans dag 13-14 april vid Trandansen, Hornborgasjön. Det blir två dagar fyllda med föredrag, guidningar, barnaktiviter med fokus på fåglar, djur och natur.

En kall och långsam vår har gjort att tranorna anlänt sent till Hornborgasjön. Kanske blir det första året som trantoppen sammanfaller med tranans dag. Den 8 april slog dock sångsvanarna nytt rekord, då de var 2300 st vid Trandansen.

Programmet är fyllt till bredden med fågelvärdar, barnaktiviteter och guidningar på flera platser i reservatet. Vid Trandansen flyttar det under helgen in en marknadsmässa med fågel- och naturtema.

–Tranans dag erbjuder något för alla. Både den inbitne fågelskådaren och barnfamiljen på söndagsutflykt kommer hitta spännande aktiviteter vid Hornborgasjön i helgen, säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

En nyhet för i år är föredragstältet på trandanskullen. Där kan man lyssna till korta, inspirerande föredrag båda dagarna, om allt från att räknar fjärilar, smultronställen i trakten, våra rovdjur och hur man ringmärker tranor.

Tranans dag är ett samarbete mellan ett flertal lokala organisationer. Bland annat Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Studiefrämjandet men det är Skövde- och Falbygdens Fågelklubb är huvudarrangörer.

Pressmeddelande från: Hornborgasjön