Onsdagen den 27 mars 2013

Tranorna vid Hornborgasjön - lockar 150 000 besökare årligen

Våren är på väg och snart landar tranorna vid Hornborgasjön. Hittills har bara några enstaka tranor skådats men inom några veckor räknar man med tiotusentals. Tranornas dans och trumpetande läte är ett säkert vårtecken och de lockar till sig besökare under ca fyra veckor. För att ta emot besökarna på bästa sätt har flera aktörer gått ihop i ett större samarbete kring evenemanget Trandansen och är ett exempel på offentlig och privat samverkan ihop med näringen, länsstyrelsen och de lokala turistansvariga för att ta fram attraktiva produkter och upplevelser för besökaren.

Allt fler turister hittar till Västsverige. De stannar längre och spenderar allt mer pengar. Under 2012 spenderades 35 miljarder inom turistekonomin i Västsverige. För oss här handlar det om landsbygdsutveckling! Turistekonomin i Skaraborg omsätter 3,5 miljarder kronor om året och ger 2 160 personer jobb. I dessa siffror ingår tranturismen, som är jätteviktig för oss, säger Marie Wennerholm, turischef i Skara. Jenny Almén Linn, ansvarig för affärsområdet Turism på Next Skövde, instämmer och framhåller vikten av att arbeta tillsammans över ett större geografiskt område. Besökaren bryr sig ju inte om kommungränser utan åker till ett område. I detta fall, Hornborgasjöområdet. Vår uppgift är att visa upp det stora utbud av aktiviteter, sevärdheter, restauranger och boende som finns i området, så att besökaren väljer att stanna längre och upptäcka mer, säger Jenny.

I år är det speciellt med tanke på att våren är sen. Men, vi har ändå mycket spännande att presentera för våra besökare i besökstältet, fortsätter Marie Wennerholm. Här kan man smaka, dofta och uppleva och inte minst njuta av Västsvenska delikatesser som Västgötatapas och kalvdans, Västergötlands landskapsrätt, fortsätter hon. Cecilia Blomkvist på Lassegårdens Trädgårdar har gårdsbutik och café där besökaren kan köpa lokala råvaror, mathantverk och produkter från småskaliga producenter i Skaraborg. Detta arrangeras i samarbete med Smaka på Västsverige. Under påskhelgen är Viltmat på plats och serverar Vildsvins- och älgkebab. Vidare arrangeras en konstrunda nu i påsk, säger Klara Börjesson, turistchef i Falköping.

Besökarna kan i besökstältet lära sig mer om Skövde, Best Western Jula Hotell & Konferens, Mössebergs Kurort, Västgötalandet, Skara och Pilgrim Skaraborg. Vidare kan man se vad Falköpings, Tidaholms, Grästorps, Töreboda, Karlsborg, Mariestad och Gullspångs kommuner har att erbjuda.

På matmarknaden den 20-21 april kommer följande utställare finnas på plats: Stenums Lammprodukter, Västgötalamm, Påverås, Gäsene, Falköpings Mejeri, Falbygdens struts grillar strutsburgare, Lilla Spännefalla Gårdsslakteri, Svensk Honung, Jan Gustafsson Varola, Knäck & Bräck, Wästgötarna, Källsåsens blommor och Claessons Chark.

Pressmeddelande från: Next Skövde