Torsdagen den 21 mars 2013

Webbkamera LIVE från Trandansen

I går var det ju vårdagjämning men med tanke på den rådande kylan så är det inte så många fåglar vid Hornborgasjön för tillfället. Men när väl våren behagar komma så anländer fåglarna i tusental och då kan du titta på skådespelet via en webbkamera LIVE från Trandansen, kameran är nu på plats och aktiv från den 20 mars.

Som vanligt går det att följa dagens tranantal på Hornborgasjöns hemsida under fågelstatistik. Än finns inte några tranor inrapporterade, men det kommer när det finns några tranor att räkna. Än så länge har de rastande tranorna inte börjat anlända till Hornborgasjön, de första som kom 5 mars tillhör gruppen häckande tranor, de ingår inte i räkningarna som enbart gäller rastande tranor.

Här hittar du Webbkamera LIVE från Trandansen

Invigning av transäsongen 2013

Pressmeddelande från: Hornborgasjön

Trots avsaknad av vårvindar denna vårdagjämning satsar vi på att inviga transäsongen som planerat på lördag. Vi lockar fram vårkänslorna med ”tranjazz” från Paris samt release och signering av Fältstationens efterlängtade bok ”Tranorna vid Hornborgasjön”.

Festligheterna inleds kl. 11.00 då Lotta Berg från Hornborgasjöns fältstation håller ett invigningstal till tranornas och vårens ära. Föreningen firar även världspremiären av ”Tranorna vid Hornborgasjön”, en bok för alla som är nyfikna på sjöns symbolfågel och dess historia. Bokens författare Alf Karlsson och Clas Hermansson finns på plats för att signera böckerna.

Clas och Alf tillhör veteranerna som har räknat tranor vid Hornborgasjön sedan 60-talet. Det som de två inte kan om tranor är inte värt att veta!

Även om detta blir en invigning utan tranor på gästlistan så kommer man kunna få njuta av deras sång och dans, i alla fall på kontrabas. Adam Grauman är musikstudent i Paris, förra året satt han i trangömsle vid Hornborgasjön, men inte för att fotografera utan för att lyssna. Nu tolkar han tranornas skådespel på kontrabas och spelar upp till ”Tranjazz” efter invigningstalet.

Under dagen bjuds det även på gratis tranguidningar kl. 12.00 och 14.00, dock utan trangaranti detta år.

Med anledning av det kalla vädret flyttas årets matmarknad i tältet, som var planerad till denna helg, till den 20-21 april istället.

Öppettider Trandansen 2013

23 mars kl. 10-17
24 mars-12 april kl. 9-19
13 april-14 april kl. 10-17
Därefter kl. 10-15, om det finns tranor