Tisdagen den 26 februari 2013

Inget hästkött från Dafgårds

Omfattande provtagning hos Dafgård visar ingen förekomst av hästkött.

Med anledning av gårdagens information från ett tjeckiskt laboratorium om att ett parti köttbullar kan innehålla spår av häst-DNA har Dafgård utökat provtagningen av sina produkter. Av de provsvar som kommit in hittills har inget visat sig innehålla hästkött.

- På 320 prover som tagits de senaste tre veckorna, innehåller inget hästkött. Vi har dessutom fått svar från egna provtagningar, såväl som externa, på färdig produkt och samtliga visar inga spår av hästkött, säger Ulf Dafgård, VD på Dafgårds.

Proverna har tagits på ett externt laboratorium. På råvaror har det tagits 32 samlingsprover där varje samlingsprov representerar 10 provtagningar. Proven är gjorda i enlighet med livsmedelsverkets direktiv.

- Vi tar fortsättningsvis ytterligare prover och vi redovisar resultaten löpande. Om något prov skulle visa sig innehålla hästkött så tas den berörda produkten givetvis direkt bort från marknaden, säger Ulf Dafgård.

Dafgård har försökt att nå laboratoriet i Tjeckien för ytterligare information om mängd och gränsvärden men utan resultat.

Pressmeddelande från: Dafgårds