Fredagen den 22 februari 2013

Carin och Emelie lyfter fram dolda skatter

Söndagen den 3 mars får publiken följa med på en resa genom musikhistorien där kvinnor skrivit både musik och text. Musiken i programmet "Dolda skatter från då till nu" spänner över nära 1000 år, och börjar med Hildegard von Bingen och slutar mer Elise Einarsdotter. Programmet har vuxit fram ur en längtan efter att få visa på kvinnors musikskapande. Tyvärr är det fortfarande svårt för hälften av befolkningen att få sin musik framförd. Carin Åkesson och Emelie Birgersson vill på detta sätt dra sitt strå till stacken och visa på den skatt av texter och musik som finns, ytterst levande och vital. Sånger och musik varvas med texter av Karin Boye, Edith Södergran och Lina Ekdahl.
Vid konserten berättas också om Sankta Helena, en stark kvinna och förebild på sin tid. Konserten äger rum i Holmestad kyrka.

Carin Åkesson - sångerska, körpedagog och sedan 20 år musiker i Betlehemskyrkan i Göteborg. Flyttade på åttiotalet från Kinnekullebygden för att utbilda sig på Musikhögskolan i Göteborg. På senare år har Carin utvecklat ett mer kreativt körarbete och fick för sitt arbete 2006 Ingemar Braennstroems körstipendium. Som sångerska ger hon konserter med både storband och barockensemble. Arbetar sen en tid tillbaka med stråkkvartetten Qvartiett.

Emelie Birgersson - pianist med rötterna i Linköpingstrakten som numera bor i Göteborg där hon studerar på musikerutbildningen på Högskolan för scen och musik.
Emelie har studerat klassiskt piano för bl.a. Yoriko Assahara, Thomas Rydfeldt och Bernt Wilhelmsson samt tagit masterclasses för professor Claudius Tanski och Hans Pålsson.
Emelie har sina musikaliska rötter, inte bara i den klassiska musiken utan även i improvisatoriska genrer och blir idag anlitad som så väl jazzpianist som gospelpianist, solist som ensemblemusiker, i Göteborgs musikliv.

Konserten sker i samarbete med Götene församling, kulturen Götene kommun och Sankta Helena-projektet