Fredagen den 8 februari 2013

Årets majblomma – trots ljuva pasteller en blomma med kraft att hjälpa

Den 16 april börjar Majblomman årets insamling, men redan nu har färgerna i årets Majblomma avslöjats. Ljusblå, ljuslila och gyllengul är blomman och precis som tidigare år är den skapad av barn. Pengarna används för att stödja barn i ekonomiskt utsatta familjer i Sverige och att sprida kunskap om deras situation. Ett arbete som är högaktuellt och viktigare än någonsin.

Majblomman är, trots årets ljuva pastellfärger, en kraftfull blomma som hjälper många barn till en ljusare tillvaro när familjens ekonomi är dålig.

– Genom insamlingen, när barn över hela landet säljer Majblommor under två veckor i april varje år, kan Majblommans lokalföreningar hjälpa barn med bidrag för sådant som andra tar för givet, berättar Lena Holm, generalsekreterare Majblommans Riksförbund. Det är till exempel fritidsaktiviteter, cyklar, gympaskor, sommarutflykter och glasögon. Genom bidragen får barnen möjlighet att dela gemenskapen med sina kompisar, både i skolan och på fritiden.

Trots att insamlingen ökar varje år kan inte alla som söker bidrag få hjälp.

– Våra 650 lokala Majblommeföreningar gör ett fantastiskt jobb med att organisera insamlingen och fördela bidrag, säger Lena Holm. Men vi vill kunna hjälpa ännu fler barn. Därför jobbar vi nu stenhårt på att få med fler skolor att sälja majblommor. Förutom att man gör en viktig insats är insamlingen en konkret pedagogisk handling i skolans värdegrundsarbete. Klassen och barnen får dessutom behålla en andel av pengarna, och kan använda dem till att göra något extra i skolan.

– Majblommans volontärer runt om i landet möter barn som lever i ekonomisk utsatthet och inte alls har samma möjligheter i livet som sina kompisar, säger Lena Holm. Därför är också snabba insatser, som Majblomman kan hjälpa till med, otroligt viktiga för att hålla hoppet och glädjen uppe hos barnen.

Svenska Moderådet har del i processen att ta fram årets Majblomma. Utifrån de tusentals förslag som barnen skapat väljer moderådet ut ett tiotal finalister som barnen får rösta bland.

– Årets majblomma är en dröm i pastell, som en smällkaramell från 50-talet, säger Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet. De moderiktiga ljust lila och blå tonerna förstärks i sin ljuvhet av en lite tuffare gul pistill som påminner om vårsolen.

– Det är alltid lika roligt att kunna presentera vårens vackraste kvitto, säger Lena Holm. För det är det Majblomman är, ett kvitto på ett bidrag som man ger en gång om året.

Citat från en av Majblommans volontärer: ”Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt.”

Citat från ett barn: ”Jag är 15 år och skulle önska att jag kunde få känna mig ”vanlig” och följa med på tjejmiddag, gå på bio, handla kläder. Förra året fick vi hjälp att hyra en stuga av Majblomman. Det var en minnesvecka som jag tänker på nästan varje dag. Vi skulle så gärna vilja göra det i år igen.”

En annan av Majblommans volontärer berättar: ”Jag arbetar som skolkurator i en mellanstor stad i Sverige. Jag och skolsköterskan på min skola träffar många barn som lever i familjer som saknar ekonomiska förutsättningar. Det kan handla om glasögon, att inte kunna åka någonstans på semester under sommarlovet, att inte ha råd att följa med kompisarna till simhallen/bowlinghallen. Att inte ha råd att köpa ny vinterjacka fast man nästan vuxit ur den gamla. Att inte ha några skridskor när man skall iväg med skolan och åka osv.”

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund