Måndagen den 28 januari 2013

Bara 21 av 290 kommuner har bra företagsklimat - Götene i toppskiktet

Idag presenterar Svenskt Näringsliv svaren från den senaste enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Totalt 31 000 företagare har satt betyg på hemkommunens företagsklimat. Svaren redovisas nu på www.foretagsklimat.se

Den övergripande Sverigebilden är dyster. Den nedgång i betygen som syntes i föregående mätning bekräftas nu.

225 kommuner får inte bättre betyg än ”godtagbart” av sina företagare. 44 kommuner får underkänt.

Inte fler än 21 kommuner når betyget ”bra”. Timrå, Vaggeryd, Munkfors, Tibro och Götene är nya bra-kommuner i mätningen.

– Att bara 21 kommuner får betyget ”bra” av sina företagare är alltför dåligt. Mitt råd till andra kommuner är att låta sig inspireras av de duktigaste, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Sedan valet 2010 har de största förändringarna skett i kommuner som då bytte majoritet. Det finns ett starkt samband mellan politikernas attityder till företagande och företagens uppfattning om företagsklimatet.

– I de kommuner där politikerna har förståelse för företagens villkor och uthålligt arbetar för att bli bättre är företagarna betydligt mer positiva, säger Carolina Brånby.

På www.foretagsklimat.se finns bland annat möjlighet att jämföra kommuner och se hur kommuner utvecklats över tid. Totalt redovisas över 60 olika faktorer för alla 290 kommuner.

Årets ranking av kommunernas företagsklimat presenteras den 23 april. Rankingen baseras främst på företagens enkätsvar, men också på statistiska fakta.

Pressmeddelande från: Svenskt Näringsliv