Tisdagen den 22 januari 2013

Sten Bergheden (M): Nej till koldioxidskatt på kött

Med anledning av Jordbruksverkets rapport som släpptes idag tisdag 22 januari säger riksdagsledamoten och lantbrukaren Sten Bergheden (M) från Skaraborg nej till en koldioxidskatt på kött då det skulle försämra för svenskt lantbruk.

- En extra pålaga i form av koldioxidskatt på kött skulle vara mycket negativt för svenskt lantbruk, som redan idag brottas med minskande lönsamhet. Det är anmärkningsvärt att en statlig myndighet med ansvar för just jordbruksfrågor föreslår försämringar för svenska lantbrukare. Den skulle dessutom ha en obetydlig inverkan på världens klimat, säger Sten Bergheden (M).

- Det är däremot positivt att Jordbruksverket framhåller informationsinsatser och att vi måste arbeta med att minska matsvinnet. Svensk köttproduktion är bland de mest klimatvänliga i världen och djur som betar och håller det svenska landskapet öppet har betydligt mindre klimatpåverkan än man tidigare trott. Trots detta konsumerar vi allt mer importerat kött idag i Sverige, Jordbruksverket bör därför i första hand arbeta med att förbättra villkoren för svensk köttproduktion så att den kan öka, och inte tvärtom, avslutar Sten Bergheden (M).

Sten Bergheden (M)
Riksdagsledamot Skaraborg
Trafikutskottet, Näringsutskottet