Torsdagen den 17 januari 2013

Mozarts musik återuppstår på konserthuset

På fredag kommer Concerto Copenhagen till Vara Konserthus och framför på tidstypiska instrument ett par av Mozart mest populära verk.

Danska Concerto Copenhagen framför två av Mozart mest älskade verk: Gran parita och Cosi Fan Tutte i arrangemang för blåsorkestrar.

Concerto Copenhagen framför musiken tidstroget, med kopior och orginalinstrument från 1600- och 1700-talet. Ensemblen tillhör världseliten av orkestrar som kan framföra äldre musik med den tidens instrument.

- Det här är ett gyllene tillfälle att möta Mozarts musik så som den faktiskt kan ha låtit när den skrevs och jag kan inte tänka mig någon ensemble som gör det bättre än Concerto Copenhagen, säger Paul Bothén, producent för den klassiska musiken.

Mozart skrev musiken till operan Cosi Fan Tutte, som hade premiär i Wien 1790. Föreställningen och musiken mottogs entusiastiskt och bara ett år senare avled Mozart. Serenad nr. 10, eller Gran Parita, är skriven runt 1784 och anses vara en av han främsta kammarmusikverk.

Vara Konserthus drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalands- regionen och årligen ser ca. 50 000 personer en föreställning. Här visas ca. 140 föreställningar per år.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus