Tisdagen den 8 januari 2013

Säkrare cykla Vätternrundan i år

Två sträckor kan bli nästan bilfria i årets upplaga av cykelloppet Vätternrundan i juni. På sammanlagt tre av loppets 30 mil planeras för att bara den allra nödvändigaste biltrafiken ska tillåtas.

Det handlar dels om sträckan mellan Ödeshög och Gränna på Vätterns östra sida, dels om sträckan Norra Fågelås till Hjo på den västra sidan, som planeras att bli så kallat bilglesa. Det innebär att bara räddningsfordon, boende och bilar som är nödvändiga för arrangemanget får köra där.

– Ett rejält steg framåt för säkerheten kring Vätternrundan. Vi hoppas att successivt kunna utöka de bilglesa sträckorna under kommande år med visionen att på sikt i princip hela rundan i framtiden ska bli bilfri, säger Vätternrundans vd Eva-Lena Frick.

Under våren planeras insatser för att informera boende och näringsidkare utmed sträckorna. Man kommer också att skylta om alternativa vägar.

– Cykeln är ett trafikslag som hör framtiden till. Vi arbetar för att öka cykelsäkerheten både genom långsiktig planering och genom tillfälliga insatser. Därför är vi beredda att prova bilglesa sträckor på Vätternrundan, säger Catrin Carlsson, chef för avdelningen Kundnära tjänster på Trafikverket.

Vätternrundan lämnar nu in ansökan till Länsstyrelsen i Östergötland som beslutar om villkor för hela arrangemanget, eftersom loppet börjar och slutar i Motala i Östergötland.

De bilglesa sträckorna ska utvärderas efter loppet om ansökan bifalls. Om det faller väl ut är parterna överens om att det kan bli mer bilglest 2014. Vätternrundan trampas sedan 1966 helgen före midsommar och lockar cirka 20 000 cyklister.

Pressmeddelande från: Trafikverket