Fredagen den 30 november 2012

Loppan blev Årets bragdhund

Årets bragdhund blev Oppigården's Elvira Madigan eller Loppan som hon kallas av matte Mona Skoglund. Loppan räddade med stor sannolikhet Mona från att frysa ihjäl en regnig septembernatt då hon säckat ihop på hundpromenaden.

Det var på kvällen den 22 september som Mona Skoglund från Ockelbo skulle ta en promenad med sin 4-åriga rhodesian ridgebacktik Loppan. Den dagen mådde Mona inte psykiskt bra och för att dämpa ångesten tog hon Theralen, ett läkemedel som används vid orostillstånd och vid sömnsvårigheter. När de kommit en bit på promenaden säckade hon ihop. Mona försökte ta sig upp men lyckades inte och blev liggande på backen som var kall och blöt.

– Det sista jag kommer ihåg är att Loppan lägger sig på mig, berättar Mona.

Det var också så Monas son fann henne klockan tio dagen efter. Han skulle plocka svamp tillsammans med Mona och när hon inte var hemma ropade han efter henne.

– Då svarade Loppan, som aldrig brukar skälla, med skall och han kunde finna oss och tillkalla ambulans, säger Mona.

När Mona kom in till sjukhuset hade hon en kroppstemperatur på 25,5 grader och personalen berättade att det troligen var tack vare att Loppan lagt sig på henne som hon klarat sig.

Utses av Svenska Kennelklubben och Agria

Årets bragdhund utses av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring. Juryn, som bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring, motiverade sitt val så här:

"Rhodesian ridgebacktiken, Loppan, har genom sin insats visat på eget handlande och fysiskt mod. Då Loppans matte hade ramlat och blivit liggande medvetslös i skogen stannade Loppan kvar, vakade och med sin kroppsvärme höll hon sin matte både sällskap och vid liv till dess hjälp kom efter 12 regniga timmar."

Hedersomnämnande

Hedersomnämnande gick till hunden Niels som hjälpte till att spåra upp sin hundkompis Triztan som sprungit bort tillsammans med Niels och snott in sig i en elkabel på en brygga och blivit kvar. Niels och Triztan är av rasen gammel dansk hönsehund och bor med Ingegerd och Hans Aulén i Strängnäs.

Hedersomnämnande fick även schäferhanen Rex som genom idogt arbete fick upp en ardennerhäst med dålig mage på bena igen så att magen kom igång.

Träffa Loppan på Stockholm Hundmässa

Loppan och hennes matte Mona Skoglund kan ses på Stockholm Hundmässa den 15–16 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen är lördagen den 15 december. Prissumman på 20 000 kronor skänks av Agria Djurförsäkring och går till en organisation som arbetar för djuren. Årets pristagare har valt att skänka pengarna till Hundstallet. Matte och Loppans uppfödare Eva Bryntse, som nominerade Loppan, får en VIP-helg på Stockholm Hundmässa 2012. Loppan själv får en medalj och ett smaskigt ben.


Pressmeddelande från: Svenska Kennelklubben