Onsdagen den 28 november 2012

photo credit: rahul_m - morgueFile license

”Noshörningen kan vara utrotad om 10 år”

Tjuvjakten på noshörningar och elefanter har stigit kraftigt i Afrika och är nu lika allvarlig som på 70- och 80-talet. Uppemot 30 000 elefanter och 600 noshörningar beräknas få sätta livet till under 2012. – Noshörningen riskerar att utrotas om 10 år om vi inte lyckas vända trenden, säger Joseph Okori, som ansvarar för Världsnaturfonden WWFs noshörningsarbete i Sydafrika och just nu är på Sverigebesök.

Varje dag dödas ett par noshörningar i Sydafrika och i Tanzania får 50 elefanter sätta livet till varje dag.

– Byborna som är längst ner i kedjan lockas att tjäna flera årslöner på 2-3 dagars tjuvjakt. Enorma summor är i omlopp högre upp i brottsyndikaten, säger Joseph Okoro som under sitt liv arbetat med skydd av hotade arter – från bergsgorillor i Uganda till noshörningar och elefanter i Zimbabwe och Sydafrika.

Bakom tjuvjaktsboomen ligger en ökande efterfrågan från Sydostasien och suget från nyrika kineser . Bara på den afrikanska kontinenten lever idag en miljon kineser. Både i Thailand och Kina finns en lucka i lagen som gör att stora volymer av illegalt elfenben flödar över gränserna. Väldigt få ingripanden görs. En enda elefantbete på 40 kilo är värd omkring 250 000 kronor på den svarta marknaden.

Efterfrågan på noshörningshorn har blivit så stor att brottssyndikaten vittjar antikaffärer och muséer i Europa på gamla horn från noshörningar från kolonialtiden och jakttroféer.

– I Vietnam säljs apparater som mal noshörningshorn för knappt 3 000 kronor, säger Joseph Okori.

För att vända den eskalerande tjuvjakten och stoppa den illegala handeln krävs en rad åtgärder, enligt Okori. Efterfrågan i konsumentländerna måste strypas och världens ledare måste visa att de menar allvar och driva frågan på högsta nivå. Ute i byarna måste det finnas en dialog och ett förtroende för myndigheterna om lokalbefolkningen ska slå larm vid tjuvjakt.

I exempelvis Namibia finns en lokal förvaltning ute i byarna och där är tjuvjakten den lägsta i Afrika. Liknande tankegångar börjar spridas i Botswana, Sydafrika och Zambia, säger Joseph Okori.

Det senaste året har också fler tjuvjägare fått kännbara straff ibland annat Sydafrika.

WWF stöttar nu uppbyggnaden av ett obligatoriskt DNA-register för noshörningar. I dagsläget finns nu 5 600 noshörningar i databasen. Bevis i form av DNA är ovärderligt, när tjuvjägare står inför rätta och fallen avgörs i domstol.

– Vi välkomnar att den svenska regeringen engagerat sig och ger ökat stöd till skärpt gränskontroll och andra åtgärder för att bekämpa smuggling och tjuvjakt. Både regeringar och turister måste ta ett ökat ansvar. Köp inte souvenirer från utrotningshotade arter och snidade elfenbenssouvenirer under semesterresan, uppmanar Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF