Tisdagen den 27 novembre 2012

Tre av tio bilister kan ha felmonterade vinterdäck

Tre av tio bilister kan utgöra en risk i vintertrafiken. Det framkommer av Bilprovningens enkät om vinterdäck som visar att var tredje svarande inte vet var däcken med bäst mönsterdjup ska monteras. Att felplacera bilens bästa däck kan få förödande konsekvenser.

Lördagen den 1 december ska alla bilister ha bytt till vinterdäck. För att ta pulsen på bilister och deras kunskaper om vinterdäck har Bilprovningen genomfört en enkät. Den besvarades av 1 818 personer.

Tre av tio respondenter svarade att däcken med bäst mönsterdjup ska vara monterade fram alternativt att det inte hade någon betydelse eller att de inte visste. I praktiken innebär det att tre av tio bilister kan ha felmonterade vinterdäck vilket är oroväckande.

Man ska helst undvika stora skillnader i slitage mellan däcken, men om mönsterdjupet skiljer sig ska de bästa däcken alltid sitta bak. Det gäller både bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

- Däcken med bäst mönsterdjup ska monteras bak, annars ökar risken att få sladd vilket i värsta fall kan resultera i en allvarlig olycka. Med kunskap och enkla medel kan du se till att du kör trafiksäkert, säger Eva Morger, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.

Fråga oss om däck

Bilprovningen uppmanar alla fordonsägare att i samband med sin besiktning prata med besiktningsteknikerna om hur man sköter sina däck på bästa sätt. De vet hur du kan köra trafiksäkert, spara pengar och skona miljön på samma gång. Just i denna vecka, inför den 1 december och bytet till vinterdäck, bär många av dem en knapp med texten ”Fråga mig om däck” för att stimulera kunderna till dialog.

Bra att veta om däck

  • Byt däck i tid för att vara på säkra sidan. Lagen säger minst 3 mm mönsterdjup på vinterdäck.
  • Däck med bäst mönsterdjup monteras bak. Detta gäller både bak-, fram- som fyrhjulsdrivna bilar.
  • På våt is fungerar dubbade vinterdäck bäst, men använd inte dubbdäck i onödan. De ökar bullret och sliter loss partiklar från vägytan som försämrar luften.
  • Om du oftast kör på barmark kan dubbfria vinterdäck vara ett bättre val.
  • Använd aldrig sommardäck på vintern.
  • Förvara däcken svalt, torrt och mörkt så håller de längre. Däck på fälg kan förvaras stående, liggande eller upphängda. Däck utan fälg förvaras stående.
  • Välj däck med lågt rullmotstånd för att spara pengar och köra mer miljövänligt.
  • Kolla däcktrycket minst en gång i månaden, så att du alltid har det tryck som biltillverkaren rekommenderar. Då kommer du dessutom hålla nere bränsleförbrukningen och vara rädd om miljön.
Pressmeddelande från: Bilprovningen