Onsdagen den 21 november 2012

Traditionsenligt juldopp i Hjo

”Nu så kommer julen, nu är julen här….” och så även Lions årliga juldopp i Hjo. Juldoppet har kommit att bli ett stående inslag under Hjos årliga julmarknad. I år äger det rum den 1 december kl. 13:00. Då samlas man kring Guldkroksbadets sandstrand för att beskåda de personer som badar i Vätterns kalla vatten; i år utklädda som sjörövare.

Den första adventshelgen, under Hjos julmarknad, är det dags att flockas kring Vätterns strandkant för att beskåda alla julbadare som är på väg ner i Vätterns kalla vatten. Omkring 50 personer anmälde sig 2011 till doppet och själva anmälningsavgiften går ograverat till Lions hjälpverksamhet. ”Så badet tjänar många syften”, säger Anette Östling, turistassistent på Hjo Turistbyrå.

Dock är det inte bara att hoppa i det kalla vattnet, påpekar Anette, utan det gäller även att klä sig rätt. ”Traditionsenligt enligt årets utsedda tema skall det vara och i år är det sjörövarklädsel som gäller”, konstaterar Anette.

Till alla de badare som trotsar decemberkylan erbjuds ombyte i varma lokaler. Man blir sedan bli bussad ner till Guldkroksbadet där själva doppet äger rum. I ombytningslokalerna finns givetvis varma duschar och bastu för den som behöver tina upp. För att ytterligare få upp värmen serveras sedan varm soppa i Hjo Segelsällskaps lokaler i Hjo Hamn.

Samma dag som juldoppet firas även julmarknad i Hjo stad. Den inleds med julfanfar från kyrktornet på Stora Torget följt av musik i kyrkan, både inom- och utomhusmarknad runtom i staden, julgransförsäljning och givetvis körs stolta Luciakandidater genom sta’n med häst och vagn och självaste Tomten kommer på besök. Det serveras även traditionsenlig glögg, skinksmörgås och julgröt på marknaden; allt för att man som besökare ska få en riktig försmak på julen. Själva marknaden pågår mellan kl. 10:00-17:00.

Pressmeddelande från: Hjo kommun