Tisdagen den 13 november 2012

Idag togs första spadtaget på Hällekis nya idrottshall

Inte blir den så stor som det var tänkt från början och platsen blir en helt annan, men en ny idrottshall kommer det att byggas i Hällekis, idag togs första spadtaget med närvarande från kommunen, Paroc, Sparbanksstiftelsen med flera.

Vid tio-tiden samlades alla involverade och journalister vid skolans parkering och projektledaren Lars Stenerås gav lite bakgrundsinformation om det nya hallbygget. De församlade gick sen ner till området där hallen skall byggas, Kenth Selmosson, ordförande i kommunstyrelsen i Götene kommun, Jonas Svefors, chef Paroc Byggisolering Scandinavia samt Håkan Jönsson, ordförande i Sparbanksstiftelsen Lidköping satte spadarna i marken och invigde på detta vis att byggnationen av den nya idrottshallen i Hällekis hade påbörjats.

Tack vare ett samarbete med bl.a. Paroc är det nu möjligt för Götene kommun att starta byggandet av en av Sveriges energisnålaste idrottshallar som även kan klassas som lågenergibyggnad och kommer att bli ett referensobjekt för Paroc att visa upp.- Jag har arbetat med energifrågor för kommunen i över 30 år och vi har under lång tid legat i framkant när det rör frågor kring energibesparing. Det är därför extra roligt att få sätta igång det här projektet, säger Lars Stenerås, byggledare för projektet.

Från början var det tänkt att det skulle bli en hall av fullmått (44 x 40 meter) med läktare för ett 100-tal personer, kafé, kontor, boulebanor, kök, konferensrum, gym, fritidsgård m.m. En hall av fullmått ansågs kunna bidra till ett betydligt bredare användningsområde än en liten idrottshall och på sikt kunna locka olika evenemang till orten. Men i maj 2011 ansåg kommunen att det tagit för lång tid för den grupp som höll på med planeringen och att en fullhall dessutom skulle bli för dyr, över 20 miljoner kronor. Nu tog man beslut om en hall som var ca hälften så stor och istället skulle anpassas för skolans behov och en budget på ca 13 miljoner kronor sattes.Redan i den första planeringsfasen var det en självklarhet att hallen skulle ha läktare, men i november förra året bantades den bort för att spara in 700 000 kronor, ett beslut som inte direkt mottogs väl av ortsborna som redan fått hallytan minskad till hälften. Men bara några dagar efter detta beslut överlämnade Sparbanksstiftelsen i Lidköping en check på 700 000 kronor som var öronmärkt för en läktare i den nya idrottshallen, på detta sätt ville man försöka bidra till utveckling av föreningslivets verksamhet i Hällekis.

I somras var det så dags för nästa besparingsåtgärd, anbuden låg 5 miljoner högre än de 13,3 miljoner hallen beräknades kosta och omkring 100 kvadratmeter togs bort på olika utrymmen och man gjorde även besparingar på utemiljön. Dessutom skulle byggnationsstarten komma att försenas ca 4 månader.En och annan har säkert haft sina tvivel om det någonsin skulle byggas en ny idrottshall i Hällekis, det har varit en lång och segdragen process som startade redan 2007. Turerna kring hallen har varit många, och flera olika förslag har lagts fram, både när det gällde utformning, storlek och placering. Från en hall med fullmått har den minskat till hälften men till slut kommer den nu äntligen att byggas på skolans område.Hallen som kommer att hela Paroc Sport har måtten 18 x 24 meter, bottenplan får fast idrottsutrustning i form av mål, korgar, ribbstolar och nät samt utrymmen för omklädningsrum, entré, förråd och städ. På våning 2 finns café med utrustat pentry, ventilationsrum samt åskådarläktare för ca 70 personer. Totalytan på hallen beräknas till 827 m2, bottenplan 650 m2, 2:a våning 177 m2.

Byggnationen kommer att ta ca ett år och den 3 december 2013 skall slutbesiktning genomföras, hallen beräknas sen tas i bruk efter jul.

Fler bilder på hur idrottshallen kommer att se ut finns här!