Tisdagen den 6 november 2012

photo credit: cohdra - morgueFile license

23% av de unga surfar helst på toaletten

23% av respondenterna födda på 80-talet och senare uppger i Com Hems nya undersökning att de helst surfar på toaletten. Undersökningen visar också att 68% surfar framför tv:n och drygt en femtedel har fem eller fler enheter uppkopplade i hemmet samtidigt. 8% av respondenterna uppger att de surfar så mycket som 9 timmar eller mer per dag i hemmet.

Com Hem genomför regelbundet undersökningar bland svenskar mellan 15 och 80 år. I denna undersökning, som genomfördes i september, medverkade 2 763 personer som svarade på frågor om bredbandsuppkoppling, surfbeteende och online-spelande.

På frågan hur många enheter man har uppkopplade i hushållet samtidigt svarar 16% att de har fler än fem enheter uppkopplade. Denna grupp är överrepresenterade av unga (80-talister och yngre) och medelålders (50-, 60- och 70-talister). De äldre svarar i störst utsträckning att de enbart har en enhet uppkopplad samtidigt (39%).

Att göra fler saker samtidigt tycks vanligt. Nästan 7 av 10 svarar att de surfar samtidigt som de tittar på tv. 49% av de äldre (40-talister och äldre) svarar dock att de aldrig surfar samtidigt som de tittar på tv, medan 16% av det unga svarar att de alltid gör det.

– Med tillgången till trådlöst internet och fler uppkopplade enheter ändras våra surfvanor. Vi är uppkopplade överallt, hela tiden. Vi spelar, kommunicerar och surfar så fort vi har möjlighet och vi ser att efterfrågan på de höga hastigheter som behövs när många enheter ska vara uppkopplade ökar, säger Ola Eriksson, presschef på Com Hem.

Toaletten populär plats
Som svar på frågan ”Var i hemmet surfar du helst?” toppar vardagsrummet med 58%. Näst vanligast är det att surfa i arbetsrummet (40%), följt av tv-rummet (21%) och köket (20%). 23% av de unga (80-talister och yngre) svarar att de helst surfar på toaletten.

– Det är spännande att se att våra beteenden ändrar sig när internet finns tillgängligt överallt och att nätet numera är en naturlig del i allt annat vi gör i hemmet, säger Ola Eriksson.

Inte helt överraskande visar resultatet att de flesta oftast nyttjar sitt bredband mellan 18-21 på kvällen. Kvinnorna surfar i större utsträckning mellan 15-18 och männen mellan 18-21. De flesta äldre och medelålders är uppkopplade 1-3 timmar per dag, medan de yngre uppger att de är uppkopplade 3-6 timmar per dag. 8% av samtliga respondenter svarar att de är uppkopplade mer än 9 timmar per dag i hemmet.

Pressmeddelande från: com hem