Tisdagen den 6 november 2012

Böcker som knappt finns säljs på auktion i Vara

En förstaupplaga av boken om Sveriges sista duell, den i Lockerudsskogen vid Vänersborg, måste väl överträffa alla dagens deckare? Nu finns den att köpa på Varaauktion, liksom en skildring av Göta rikes forna huvudstad, Skara, och berättelsen om Häggums pastorat som inte längre finns.

Det är förstås Föreningen för Västgötalitteratur som lördagen den 17 november håller auktion i Församlingshemmet, Vara. Bland bortåt 1000 böcker som säljs (en del lådvis) så finns där verkliga rariteter. Som Gunnar Falkås debutbok, Dödens dal, som gavs ut under namnet Gunnar G:son Ånne och inte sålde alls. Författaren var så sårad att han grävde ned böckerna i trädgården, men några räddades och en av dem är ute i cirkulation. Även förr kunde kriminella bli kändisar och här säljs bl a f d straffången Per August Gustafssons lefvadsbeskrivning utgifven av honom själf. Gustafsson kom från Istrum. Och till klassikerna hör också Berggrens Från Westergötlands bygder (Ulricehamn 1894).

Men här säljs också förbluffande många moderna kriminella berättelser som utspelas i annars så fridfulla västgötska bygder.

Dessutom finns där en samling uppstoppade fåglar för dem som har pippi på annat än böcker.

Hans Menzing