Måndagen den 5 november 2012

Volvo Personvagnar pressar batteriladdningstiden för elbilar till 1,5 timmar

Volvo Personvagnar testar en ny snabbladdare för elbilar som minskar batteriladdningstiden till enastående 1,5 timmar. Snabbladdaren är sex gånger snabbare än dagens inbyggda laddare.

– Vi vet att kort laddningstid och lång räckvidd är viktiga faktorer för potentiella elbilköpare. Snabbladdaren bidrar till att minska förarnas oro för att överskrida bilens räckvidd, eftersom den kan laddas enklare under dagens lopp. Och även om det inte finns tid för en fullständig 1,5-timmarsladdning räcker det att ladda bara 30 minuter för att få energi för ytterligare 80 kilometers körning, säger Lennart Stegland, Vice President Electric Propulsion Systems på Volvo Personvagnar.

Världens första trefasiga inbyggda laddare

Den nya laddaren ska installeras och utvärderas i ett antal elbilar av typ Volvo C30. De nya snabbladdarna på 22 kW är världens första laddare som fungerar med trefas-matning och som ändå är liten nog att monteras i en elbil. Detta ger bilägaren två möjligheter:

  • Använda ett trefasuttag på 32A, vilket ger energi för 80 km körning på 30 minuter. Fullständig laddning tar 1,5 timmar.
  • Ansluta till ett vanligt enfas 230V-uttag, vilket ger en laddningstid på 8-10 timmar, beroende på strömkapaciteten.
– Användaren kan fylla på batteriet en eller flera gånger per dag. Detta innebär att den totala räckvidden under en dag ökar betydligt, men ändå med mycket lägre driftskostnad än bilar med konventionell drivlina, säger Lennart Stegland. Om kunderna får flera körbara timmar per dag blir elbilar rimligare som energisnålt alternativ, både inom den privata och inom den offentliga sektorn.

Pressmeddelande från: Volvo Personbilar Sverige Aktiebolag