Tisdagen den 30 oktober 2012

Så firar vi Halloween – fem i topplistan!

Att börja kalla Allhelgonahelgen för Halloween och skaffa sig nya vanor verkar inte riktigt ha slagit igenom i Sverige. 37 procent av Sveriges villaägare firar till exempel inte Halloween alls. Det visar en ny undersökning från tidningen Vi i Villa.

Bland dem som firar Allhelgonahelgen/Halloween är det att gå till de anhörigas gravar och tända ett ljus som toppar listan. Men att ha godis hemma för att ge barnen som skräms har också blivit viktigt.

Så här ser fem i topplistan ut:

  1. Jag går till mina anhörigas gravar och tänder ljus (39,4 %)
  2. Jag laddar upp med godis för att ge till barnen som kommer och skräms (21,6%)
  3. Jag skär till en pumpa och ställer ut i trädgården (15,7 %)
  4. Vi brukar fira med en god middag och en liten fest (13,6%)
  5. Jag hjälper barnen att klä ut sig innan de går ut och skräms (5,6%)

Män och kvinnor firar helgen på lite olika sätt. Hela 43,8 procent av kvinnorna går helst till kyrkogården och tänder ljus, medan endas 32,5 procent av männen tycker det är viktigast. 37 procent firar över huvud taget inte Allahelgonahelgen/Halloween den 2-4 november. Stockholmarna mest positiva till firandet, bland dem svarar endast 30 procent att de avstår från firandet.

-Eftersom jag är trebarnsmamma har jag verkligen fått följa med på resan från Allhelgonahelg till Halloween, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Barnen tycker det är kul att klä ut sig och skrämmas och det är också vackert när alla pumporna lyser i höstmörkret i villaområdena. Men innerst inne är jag nog traditionalist och tycker att det allra viktigaste är att gå till gravarna och tända ljus.

Pressmeddelande från: Vi i Villa