Lördagen den 20 oktober 2012

Lidköping Biogas är nu invigd

I fredags invigdes Lidköpings biogas – anläggningen som är den första i Sverige och en av de första i världen att producera flytande biogas. Anläggningen är ett gott exempel på hur samarbete kan skapa bättre tekniska förutsättningar för en hållbar utveckling i framtiden, framför allt när det gäller tunga transporter. Lidköping Biogas är ett samarbete mellan Göteborg Energi, Lidköpings kommun och Swedish Biogas International.

Deltog under invigningsdagen gjorde beslutsfattare från transport- och logistikindustrin, politiker och tjänstemän från departement och verk med ansvar för miljö-, energi- och transportfrågor, biogasföretag samt lokala intressenter och leverantörer.

Dagen startade med föredrag på Restaurang Galejan i Lidköping. Bland andra föreläste Christina Nilsson, VD för Lidköping Biogas AB, Peter Undén, VD för Swedish Biogas International AB, och Manuel Lage från NGVA Europé. Manuel Lage har bland annat varit professor inom förbränningsmotorteknik vid Polytechnic University of Madrid.

Invigningsceremonin förrättades på biogasanläggningen av Kia Andréasson, styrelseordförande för Göteborg Energi, Kjell Hedvall, kommunstyrelsens ordförande i Lidköping och Peter Undén, verkställande direktör i Swedish Biogas International.

Kia Andreasson pekade i sitt tal på att Lidköping Biogas är en del av klimatomställningen. – Det som gjorts här i Lidköping ger ringar på vattnet. Den som är först skapar intresse och inspiration för andra, sade Kia Andréasson.

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall betonade att samarbete mellan kommunala och privata aktörer är viktigt. – Det har varit en resa med den här anläggningen, men nu är vi här. När det privata näringslivet är med är det verkligen realitet och anläggningen är en del av framtiden, sade Kjell Hedvall.

Även Peter Undén, VD på Swedish Biogas International, poängterade hur viktigt det är med samverkan. – Lidköping Biogas är en nära samverkan mellan det privata och det kommunala. Vi har en gemensam tro på att det kommer att fungera, sade han.

Pressmeddelande från: Göteborg Energi