Söndagen den 14 oktober 2012

Leif Olsson skriver biografi om sitt liv på scenen

I år är det 50 år sedan regissören, dramaläraren och översättaren Leif Olson vann Talang 62, med anledning av detta kommer Leif nu att skriva en liten serie, en sorts biografi om de gångna 50 åren och vad han gjort på scenen och vilka personer han mött m.m. Idag presenteras en kort inledningen till denna biografi i Hällekis-Kuriren, framöver följer sen fler kapitel.

Inledning

50 år med rösten som verktyg och kroppen som instrument

I år är det 50 år sedan jag började med teater, shower och uppläsningar. Året 1962, då Beatles debuterade, vann jag Talang 62, vilket innebar ett år av turnerande i folkparker, på festplatser och i bygdegårdar. Jag hade en enmansshow, en sorts stand-up comedy med playbackinslag m m.

Efter det har jag delat mitt liv mellan att vara lärare, scenartist, radioman, dramatiker, översättare, att starta filmklubbar och inte minst att vara familjefar. Nu, 50 år senare har cirkeln slutits och jag har fått göra de mest fantastiska saker och resor de senaste åren, dels tack vare Tomas Tranströmers dikter, dels genom teaterarbete i olika länder, och dels med utmärkelsen Guldmikrofonen som jag fick nyligen. Dikterna har tagit mig till många platser i sju år. Bara det senaste året har det blivit Färöarna, Moskva, Aten, Bukarest, Bryssel, Gent, München, Zürich, Vitryssland och Ukraina, samt ett flertal intressanta platser i Sverige. Att få vara den som haft lyckan att få representera vår Nobelpristagare utomlands fyller mig med stolthet och glädje.

I Ukraina fick jag inviga deras största Bokmässa med Tranströmers dikter, och fick enormt stor uppmärksamhet i pressen. Ett sorts 50-årsjubuileum om man så vill. Att dessutom Skara Skolscen fyller 50 år är ett sammanträffande. Tyvärr var jag på utlandsturné då och kunde inte medverka. Synd, eftersom jag ledde skolan de spännande åren då bl.a. Rikard Wolff, Marie Rikardson, Pia Johansson, och Ingmarie Karlsson var elever.

I år återstår några utlandsturnéer, bl.a. Teheran, Norge och Tyskland.

Så skall jag "fira" de 50 åren på hemmaplan med en uppsättning samt ett speciellt jubileumsprogram.