Tisdagen den 9 oktober 2012

Liseberg bygger ny bergbana till 2014

År 2014 invigs Lisebergs nya rekordlånga och rekordsnabba berg- och dalbana. Det är Lisebergs största attraktionssatsning någonsin. Ambitionen är att den ska bli en av världens bästa berg- och dalbanor. Storsatsningen har fått arbetsnamnet Projekt Helix.

– Den har extra allt! Med Balder byggde vi världens bästa bergbana i trä 2003 och vi hoppas kunna bygga världens bästa bergbana i stål. Om vi lyckas vet man aldrig, men det har varit vår ambition under projektets inledningsskede, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg AB.

Banan är närmare 1,4 km lång och åkturen tar nästan två minuter. I banan finns två accelerationspunkter där tåget får fart via LSM-teknik (Linear Synchronous Motors) – den är därmed den första banan med dubbel-acceleration i Europa. Vid sex tillfällen kommer passagerarna befinner sig upp och ner och vid fyra tillfällen kommer de att uppleva så kallad ”air time” – en känsla av viktlöshet.

Med hastighet på upp till 100 km/h blir den nya berg- och dalbanan Lisebergs snabbaste. Den kommer också att vara den tekniskt mest avancerade banan i parken. Den är konstruerad av tyska attraktionstillverkaren Mack Rides och är det bästa som går att köpa för pengar enligt Lisebergs vd Andreas Andersen.
– Det är bergbanornas Rolls-Royce. Den har komfort, mjukhet och frihet. Dessutom kan man göra massor av roliga saker med teknologin, vilket vi försökt utnyttja på bästa sätt, säger han.

Redan nu i höst kommer arbetet med Projekt Helix att påbörjas i parken. Biografen Maxxima, som invigdes 2001, har visat sin sista film. Den stängs för att ge plats till den nya berg- och dalbanestationen. All övrig verksamhet i tornets foajé och AtmosFear kommer att vara igång som vanligt under 2013.

Premiär för den nya värstingen blir våren 2014.

Fakta Projekt Helix:

  • Investering: 200 miljoner kr
  • Banans längd: 1 355 m
  • Topphastighet: 100 km/h
  • Topphöjd: 41 m
  • Acceleration: 4,2 g
  • Åkturens längd: 110 sekunder
  • Kapacitet: Cirka 1 310 passagerare/timme

Kuriosa:

I den nya berg- och dalbanans tåg används en bygel över knäet för att spänna fast resenärerna. För de åksugna som är storväxta finns särskilda, så kallade, ”Big boys-säten”.

Projekt Helix kommer att ha en egen webbplats där intresserade kan följa arbetet med berg- och dalbanan: www.projekthelix.se.

Idag har Liseberg tre stora berg- och dalbanor: Lisebergbanan (1987), Balder (2003) och Kanonen (2005). Dessförinnan har Liseberg bland annat haft: Berg- och dalbanan (1923-1987), Super 8 (1966-1979), Lisebergsloopen (1980-1995) och HangOver (1996-2002).

Liseberg har också haft berg- och dalbanor för mindre åkare. Den första, Lilla Bergbanan, hade premiär 1977. Den kallades oftast för Nyckelpigan på grund av att tågets vagn såg ut som en nyckelpiga. 1986 bytte attraktionen namn till Cirkusexpressen. Då ändrades även temat. Attraktionen revs efter säsongen 2008 och ersattes 2009 av den nya bergbanan Rabalder. 2013 får Liseberg ytterligare en berg- och dalbana för barn - Stampbanan.

Helix är en typ av spiral i tre dimensioner. Den utgår från en kurva som kränger sig runt en axel i en skruvliknande form. Den nya bergbanan kommer att ha en helixspiral.

Pressmeddelande från: Liseberg