Fredagen den 5 oktober 2012

Gripen flyger i Schweiz

Nästa vecka gör provflygplanet för Gripen E/F debut i de schweiziska alperna under det schweiziska flygvapnets flyguppvisning Axalp, den 10-11 oktober. På onsdagsmorgonen anlände flygplanet till Schweiz efter en direktflygning från Linköping.

För första gången kommer Gripen E/F-provflygplan att flyga över Schweiz. Den 10-11 oktober deltar flygplanet i det schweiziska flygvapnets årliga flyguppvisning vid övningsfältet Axalp-Ebenfluh.

Gripen är stationerad vid Emmen flygbas i Schweiz under perioden 3-12 oktober. Det tvåsitsiga provflygplanet kommer att flygas av schweiziska piloter från armasuisse och det schweiziska flygvapnet, med en provflygare från Saab i baksätet.

– Det är en ära för oss att bli inbjudna till detta uppmärksammade evenemang, där vi kan demonstrera förmågorna hos nästa generations Gripen för både försvarsmakten och allmänheten i Schweiz, säger Richard Smith, Saabs kampanjansvarige för Gripen i Schweiz.

Förutom flyguppvisningen Axalp innehåller nästa veckas program en presentation av flygplanet för de schweiziska försvarskommittéerna, både i luften och på marken. Fredagen den 12 oktober kommer armasuisse att anordna en pressträff om Gripen.

Gripen E/F, nästa generation av Gripen, är ett avancerat och modernt stridsflygsystem som uppfyller kraven hos morgondagens flygvapen världen över. Saab bygger vidare på erfarenheterna från tidigare versioner av Gripen, som används av fem länders flygvapen. Det nya Gripen E/F får dramatiskt ökade prestanda. Gripen E, som ska levereras till Schweiz, är ett toppmodernt stridsflygsystem med avancerad förmåga. Den nya programvaran och utrustningen (till exempel den nya AESA-radarn) på nästa generationens Gripen E har testats och demonstrerats i Gripen E/F-provflygplanet.

Pressmeddelande från: SAAB