Torsdagen den 20 september 2012

Rekordtunn is på Arktis hotfullt för sälar och valrossar

Havsisen i Arktis smälter snabbare än någonsin – istäcket har halverats sedan 1970-talet. Tidigare skyddade havsområden har öppnats upp för exploatering av mineraler, olja och gas, fiske och sjöfart. I dagarna når havsisen ytterligare ett nytt chockerande bottenrekord. Framtiden står på spel för lokalbefolkningen, sälungarna har ett tufft läge och valrossar som tvingas upp på land riskerar att klämma ihjäl varandra.

– Sverige har som ordförande i Arktiska rådet möjlighet att påverka inriktningen för förvaltningen av ett framtida Arktis. Utrikesdepartementet bör därför med kraft driva på för en ekosystembaserad förvaltning i den arktiska beslutsprocessen. Där sker förvaltningen på naturens villkor och både naturen och människans utnyttjande utgör viktiga komponenter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Oljeindustrin är på väg in i Arktis med stormsteg – utan övertygande besked om hur man på ett säkert sätt borrar efter olja eller rensar upp efter ett oljeutsläpp i de kalla polarvattnen.

För första gången på 20 år har amerikanska myndigheter gett tillstånd för provborrning efter olja utanför Alaskas kust. Oljebolaget Shell, som satsat mer än 30 miljarder kronor i förberedelser, har varit tvungna att avbryta försöken efter att drivande havsis och stora tekniska brister hotat hela operationen. BP har redan meddelat att de avslutar all aktivitet i området.

– Temperaturen har redan ökat dubbelt så snabbt i Arktis jämfört med resten av jorden och ett nytänkande krävs för skydda livsmiljöer och arter. Det forskarna förutspått har skett – framtiden är redan här, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på WWF.

I Arktis handlar det inte längre om svältande isbjörnar utan om storskaliga förändringar – och det går fort. Några tydliga exempel är att en halv miljon grönlandssälungar drunknar varje år när isen brister. Avsaknaden på havsis tvingar upp valrossarna på land där ungarna riskerar att klämmas ihjäl av de tyngre vuxna djuren. Späckhuggare tränger längre in i Arktis och tar över isbjörnens roll som toppredator.

– Det viktigaste är att bevara fungerande ekosystem. Annars renas inte vattnet, ingen fisk finns att äta eller syre att inandas. Det kommer att finnas ett Arktis i framtiden, men inte som idag utan något helt annat. Det är vi människor som måste se till att det fungerar, avslutar Tom Arnbom.

Fakta:

Arktis isutbredning har minskat från 4,17 miljoner kvadratkilometer (18 september 2007) till drygt 3,41 miljoner kvadratkilometer (17 september 2012) enligt USAs nationella snö- och isdatacenter (NSIDC). Det är ett nytt bottenrekord och en halvering sedan 1970-talet av den synliga sommarisen. Mäter man hela isvolymen har cirka 76 procent av isen har försvunnit sedan satellitmätningarna startade 1979.

Somrarna med minst istäcke har uppmätts de senaste sex åren. FNs klimatpanel (IPCC) förutsåg i sin rapport 2007 att sommarisen i Arktis skulle överleva till slutet av seklet, men allt fler ifrågasätter detta.

Pressmeddelande från: WWF