Tisdagen den 8 september 2012

Stor dag i Tun - containermacken anländer

Likt Hällekis får nu även Tun en containermack, landsbygdens enda möjlighet till egen bensinstation. Idag blir det en stor dag för byn när lång tids strävan äntligen ger resultat. Ikväll anländer macken och lyfts på plats, invigningen kommer att bli lördagen den 6 oktober, då firar även Tuns Lanthandel 1 år.

Lanthandelns ägare i Tun, Bo Hultmark och Clas-Göran Malm, som nu är ordförande Tunmackens ekonomiska förening, var de som drog igång projektet med Tunmacken. På bara sex månader har sen byborna bildat ett bolag, ordnat alla tillstånd, fixat iordning på marken och köpt en mack.

Tunmackens ekonomiska förening består av 130 st andelsägare, 112 privatpersoner och 18 företag, alla har bidragit till möjligheten för Tun att få en egen bensinmack, bibehålla servicen och gjort förutsättningarna betydligt bättre för samhällets framtid.

Man siktar på att hålla priset på bensin och diesel så lågt att det inte kommer att löna sig att åka till en annan ort för att tanka.

I mer än ett halvt sekel har landsbygden steg för steg tappat allt mer och mer av sin service, bensin och matvaror har försvunnit in till städerna, men man skymtar kanske nu en vändpunkt. På allt fler orter runt om i landet kommer nu dessa coontainermackar ut i byarna och här och var börjar även lanthandlarna att återvända. Kanske är detta de första trevande stegen mot en renessans för landsbygden.

Hemsida: www.tunmacken.n.nu