Tisdagen den 8 september 2012

Qvarnstensgruvan - Årets Arbetslivsmuseum 2012

Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås, söder om Mariestad i Västergötland, har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2012. Här har man tillverkat kvarnsten under 800 år. Gruvan är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik.

Runt berget i Lugnås finns cirka 600 dagbrott och 55 gruvor. Området är en av Nordens bästa när det gäller fossilspår och på berget finns en geologisk vandring. En av gruvans besökare blev så imponerad av besöket att han ett halvår senare skickade in en nominering:

”I höstas besökte jag och min sambo ett väldigt trevligt ställe i Skaraborg som jag vill nominera till tävlingen Årets Arbetslivsmuseum. Platsen heter Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås och där visar man hur man högg kvarnstenar inne i berget under 1800-talet. En väldigt speciell plats och ett spännande resmål som vi verkligen gillade! Det var inget vi riktigt hade väntat oss när vi gick från parkeringen, men vilken plats det var! Då vi var där fanns det två mycket trevliga guider, en kille och en tjej i 17-årsåldern, som visade oss runt och berättade”

Qvarnstensgruvan får priset Årets Arbetslivsmuseum 2012 för att det är en otroligt häftig gruva, men också för sin breda och genomtänkta verksamhet som i huvudsak drivs av en ideell förening med 150 medlemmar. Gruvan skapar också arbetstillfällen. Varje år anställs ett 10-tal ungdomar som guider vid gruvan och ett antal äldre som vill arbeta som guider och/eller värdar i caféet. Många av byns invånare är engagerade i föreningen, men man arbetar även i breda nätverk och samarbeten när det gäller geologi, turism och museifrågor.

Föreningen lägger stort fokus på folkbildning, särskilda visningar genomförs om stenhuggningsteknik, geologi, Cisterciensorden och fladdermöss. Föreningen satsar också på barnverksamhet, tillverkning av kvarnhjul i lera och pedagogiska program. Ring 010-101 04 33 kod 019, så får ni höra om livet och arbetet i gruvan eller besök www.qvarnstensgruvan.se.

Tanken med priset Årets Arbetslivsmuseum är att uppmärksamma och uppmuntra alla fantastiska kulturarvsbevarare som finns på våra 1 437 arbetslivsmuseer runt om i Sverige. Bakom priset Årets Arbetslivsmuseum står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Arbetets museum, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Trafikverkets Museer.

PRISUTDELNING: 20 oktober, Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås.

Pressmeddelande från: Arbetets museum