Lördagen den 15 september 2012

Fler fall av skabb upptäcks i Sverige

- Allt fler fall av skabb upptäcks i Sverige. Det säger Bernt Lindelöf, överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna. Skabb kommer ofta över oss i sjuårsperioder och sen en tid verkar vi ha en epidemi på gång.

Ofta förväxlas skabb med eksem eller allergier. Många drabbade går därför onödigt länge utan rätt behandling.

-Behandlas inte skabb kan man få svåra sår och bakterier av att man kliat sönder huden. Jag har haft patienter som varit helt sönderrivna.

Bernt Lindelöf påpekar att förutom det egna lidandet så är skabb smittsamt. Eftersom djuren inte försvinner av sig själva är det viktigt att snabbt få rätt diagnos och behandling.

- Tyvärr blir många patienter feldiagnostiserade och går därför länge med sina besvär. På vårdcentralen förväxlas klådan ofta med eksem eller allergi och patienten får enbart kortisonsalvor och klådstillande preparat utskrivet. Under tiden hinner patienten smitta andra.

Men att ställa diagnos är svårt . Även om man ser skabbgångarna är det inte säkert att man hittar ett djur.
-För det krävs ett tränat öga och gott om tid. Att hitta ett skabbdjur kan ta 20-30 minuter. Därför ska man som läkare alltid tänka på skabb om en patient söker för klåda. Hittar man inget djur ska man alltid remittera till hudläkare, säger Bernt Lindelöf.

När ett skabbdjur upptäckts hos en patient är det viktigt att alla närstående behandlas så att man slipper att smittan går runt.

Nya sociala mönster

Skabb smittar genom nära kontakter med andra. Den vanligaste smittvägen är mellan barn och föräldrar, barn till barn eller via sexpartners.

- En ny grupp vi sett är tonårspojkar. För tio år sedan var det sällsynt. Ökningen beror antagligen på att tonåringarna sitter nära varandra framför datorn och TV-spelet. Vi vistas också mer inomhus. En annan riskgrupp är backpackers som sover tätt i sovsalar på vandrarhem eller reser omkring på trånga bussar och tåg, förklarar Bernt Lindelöf men understryker att skabb kan drabba vem som helst och att det förekommer i alla socialgrupper.

Inte skamligt

Bernt Lindelöf vill därför ta bort den skamstämpel som finns kring skabb.
- Det har absolut inget med smuts eller dålig hygien att göra. Det är inte konstigare att drabbas av skabb än att få ett myggbett. Man kan inte rå för att man blivit smittad., säger Bernt Lindelöf.

Fakta om skabb:

Skabbdjuret är ett kvalster, släkt med spindlar. Djuret är svårt att se med blotta ögat. Honorna gräver gångar i överhuden och kan lägga 2-3 ägg om dagen. Under en levnadstid blir det ungefär 10-25 ägg. Efter 3-4 dagar kläcks äggen och larverna kryper upp på hudytan där de gör en liten ficka. Här fortsätter larverna att utvecklas och parar sig så småningom. Medan hanarna dör efter parningen fortsätter honorna att gräva gångar och lägga ägg.

Skabbgångarna finns på händerna, handlederna och mellan fingrarna. På armbågar och kring naveln kan man se rivmärken och små knottror. Hos män uppstår irritationen även runt könsorgan och säte medan man hos kvinnor kan man hitta knottror och rivmärken runt bröstvårtorna. Hos små barn finns skabbgångar även under fötterna.

Salva mot skabb finns att köpa receptfritt på apoteket.

Symptom

Symptom på skabb är klåda. Men är det första gången man drabbas kan det dröja upp till sex veckor innan det börjar klia. På den tiden hinner flera ägg kläckas och utvecklas.

Att det kliar beror på en överkänslighetsreaktion i huden. Den som haft skabb tidigare känner ofta av klådan snabbare.