Torsdagen den 13 september 2012

Fotografera stort, packa lätt

Idag lanserar Nikon nya Nikon D600, en ny DSLR-kamera i FX-format med 24,3 megapixlars upplösning. Den kompakta Nikon D600 är Nikons minsta och lättaste kamera i FX-format och förändrar drastiskt spelfältet för fotograferingsentusiaster.

Den lätta Nikon D600 är utrustad med en bildsensor i FX-format och ger fler fotografer möjlighet att utforska fördelarna med detta. Kameran gör det möjligt att upptäcka en helt ny värld av fotografiskt djup och detaljrikedom, från vidvinkel till supertelefoto.- För oss är det väldigt spännande att se hur Nikon D600 kan ge en bredare kategori fotografer tillgång till en FX-kamera. Det här är också något som många seriösa entusiaster har väntat på. Det faktum att kameran har mycket av den senaste tekniken från våra proffskameror gör den till något verkligt banbrytande i det här segmentet, säger Peter Brodin, Business Area Manager på Nikon.

Exceptionellt djup och detaljrikedom

Nikons nyutvecklade CMOS-sensor i FX-format (småbildsformat) med 24,3 megapixlars upplösning ger en stor detaljrikedom och tonskala även i situationer med svagt ljus. Med 14-bitars A/D-omvandling och bra signal-/brusförhållande ger kameran bilder med mycket god kvalitet, lågt brus och ett brett dynamiskt omfång även vid höga ISO-tal – från riktig vidvinkel till supertelefoto.Kameran hanterar situationer med svagt ljus utan problem med ett ISO-intervall på 100–6400, utökningsbart till motsvarande 25 600 och ner till motsvarande 50. Kamerans intelligenta brusreduceringssystem hanterar bruset utan att ge avkall på detaljerna. Det ger en flexibilitet under alla ljusförhållanden, med tydliga, rena bilder även vid de högre ISO-inställningarna.

Bildbearbetning med EXPEED 3

Nikon D600 är utrustad med samma avancerade EXPEED 3-bildbearbetningsmotor som Nikons flaggskepp D4. Den klarar utan problem av dataintensiva uppgifter utan att kompromissa med hastighet eller kvalitet. 16-bitars bildbearbetning ger rikare färger och färgtoner än tidigare. Tonövergångarna är jämnare med hög detaljrikedom och färgton i hela skalan upp till vitt, även vid fotografering av JPEG-filer.

Extremt känsligt autofokussystem

Nikon D600 hittar motivets fokus snabbt och under alla ljusförhållanden tack vare Nikons AF-system Multi-CAM4800 med 39 fokuspunkter. AF-systemet är kompatibelt med objektiv med kombinerad öppen bländare upp till f/8 och känslighet ned till -1 EV (ISO 100, 20 °C). Det ger skarpa bilder även i de mest krävande ljusförhållanden. Olika AF-lägen som dynamiskt AF-område och 3D-följning ser till att kameran alltid håller även de minsta motiven i fokus, oavsett hur oförutsägbara motivets rörelser är.

Film i proffskvalitet

Nikon D600 har Multi-area D-Movie som bygger på samma teknik som Nikons prisbelönta D800 och ger flexibilitet till de fotografer som vill spela in film. Ett brett urval av filmfunktioner och bildfrekvenser och behändiga, anpassade reglage som ger användaren kontroll vid filmning i livevisningsläge, ser tillsammans till att kameran ger användaren bästa möjliga filmning i FX-format.Bildfrekvenser: Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bildrutor per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklipp i full HD kan vara upp till cirka 29 minuter och 59 sekunder långa.

Flerområdesläge: Det går att filma i full HD-upplösning (1080p) i både FX- och DX-format.

Hi-Fi-ljudkontroll: Via mikrofoningången kan en extern stereomikrofon kopplas in för klar och tydlig ljudinspelning och det finns även ett uttag för hörlurar.

Ren HDMI-utmatning: Nikon D600 kan mata ut en direktvideoström med 1080p till externa enheter och utsignalen växlar automatiskt till 1080i om en extern monitor används. Ren data skickas ut med den bildstorlek och bildfrekvens som anges och de är fria från den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.

Avancerad motividentifiering med 2 016 pixlars RGB-sensor

Nikon D600s avancerade system för motivigenkänning inkluderar Nikons beprövade RGB-sensor för mätning med 2 016 pixlars upplösning, som noggrant analyserar varje motiv för bästa precisionen. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet via den optiska sökaren.Den detaljerade motivanalysen används också som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering med högre precision i olika kompositions- och ljussättningssituationer. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats särskilt mycket vid fotografering av mindre motiv. Det är nu enklare att välja AF-lägen som AF-A, AF-S och AF-C utan att titta upp från sökaren.

Fullformat med rörelsefrihet

Nikon D600 är Nikons första fullformatskamera i ett så pass kompakt format. I kombination med avancerade alternativ för bildöverföring ger den användaren frihet att fånga och dela innehållsrika bilder från vilken plats som helst.

Kompakt, lätt och tålig: Nikon D600 är byggd för att klara tuffa förhållanden med ett övre och bakre skydd av magnesiumlegering och väger bara 760 g (utan batteri). Den har samma nivå av väderskydd som Nikons professionella systemkamera D800 med extra skydd mot fukt och damm.

Effektiv strömhantering: De omarbetade kretsarna från D800 klarar nu cirka 900 bilder[1] vid stillbildsfotografering eller cirka 60 minuters livevisning av film[2]. Allt med en enda laddning av det uppladdningsbara litiumjonbatteriet EN-EL15.

Lagringsmedier: Dubbla kortfack för höghastighets-SD-kort med stöd för SDXC- och UHS-I-minneskort.

Dataöverföring: Nikon D600 har höga dataöverföringshastigheter via Hi-Speed USB och trådlös bildöverföring med WU-1b mobiladapter (säljs separat).

Snabb och intuitiv

Snabb reaktionstid: Startar på ca 0,13 sekunder[3], slutarens tidsfördröjning har förkortats till ca 0,052 sekunder[4] samt kontinuerlig tagning med ca 5,5 bilder per sekund i FX- och DX-format.

Slitstark slutare med hög precision: Slutarenheten har testats för över 150 000 avtryckningscykler för garanterad hållbarhet. Den klarar slutartider från 1/4 000 till 30 sekunder och har en intelligent, självdiagnostiserande slutarmonitor och en drivenhet som utformats för minimal strömförbrukning när slutaren är öppen under längre tider vid filminspelning.

3,2-tums LCD-monitor med cirka 921 000 pixlars upplösning, bred betraktningsvinkel och automatisk reglering av monitorns ljusstyrka ger ljusstark, skarp bildvisning med kapacitet för en bred färgåtergivning. LCD-monitorns ljushet justeras automatiskt efter miljön.

Optisk sökare med glasprisma med cirka 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring (50 mm f/1,4-objektiv fokuserat på oändlighet, -1,0 m-1).

Elektronisk virtuell horisont med två axlar: Gör det enkelt att se på LCD-monitorn eller i sökaren om kameran är horisontell (både i horisontalplan och i lutning).

Bättre ergonomi: Knappar och rattar har placerats strategiskt för smidig användning. Finjusteringar kring avtryckaren innebär att fingret vilar bekvämt under längre perioder. Kameran har dessutom särskilda knappar för filmning, ISO, vitbalans, bildkvalitet och gaffling.

Inbyggda verktyg

Olika kreativa och praktiskt inbyggda verktyg som HDR och filtereffekter ser till att ge det mesta möjliga av varje fototillfälle.

Timelapse-fotografering: Med intervalltimerfotografering kan slutaren utlösas vid förinställda intervall. Timelapse-film sparar bilderna som videofiler så att långsamma händelseförlopp kan visas snabbare, med uppspelningshastigheter som är mellan 24 och 36 000 gånger snabbare än normalt.

HDR-funktion (stort dynamiskt omfång): Tar en överexponerad och en underexponerad bild under samma slutarutlösning. Intervallet kan utökas upp till 3 EV för olika effekter, fulla av mättnad och jämna tonövergångar, medan övergången mellan de två exponeringarna kan jämnas ut för ett mer naturligt utseende.

Aktiv D-Lighting: Med Nikons Aktiv D-Lighting bevaras detaljerna i både ljusa och mörka partier av bilden automatiskt, så att bilderna får en naturlig kontrast vid fotografering av situationer med hög kontrast.

Picture Control: Anpassar utseendet på stillbilder och videor genom att finjustera parametrar som skärpa, mättnad och färgton. Aktiveras direkt med en särskild knapp.

Motivtyper: 19 motivtyper optimerar inställningar som slutartid, ISO och bländare för bästa resultat.

Inbyggda redigeringsmenyer: Inkluderar ett brett spektrum av praktiska funktioner inklusive alternativ för korrigering av röda ögon och färgbalans, samt D-lighting, RAW-bearbetning och storleksändring. Filtereffekterna inkluderar Skylightfilter, Stjärnfilter, Miniatyreffekt, Färgläggningsbild, Färgteckning och Selektiv färg. Snabbretuscheringsalternativen inkluderar distorsionskontroll, perspektivkontroll, räta upp och Fisheye-effekt. Dessutom finns funktionen redigera film så att start- och slutpunkter i filmklipp kan anges och sparas på ett mer effektivt sätt.

Tillbehör

Flerfunktionsbatteripack MB-D14 (säljs separat): Kan använda flera olika batterier inklusive AA-batterier av olika typer och Nikons uppladdningsbara litiumjonbatteri EN-EL15 (se specifikationerna). MB-D14 har egen avtryckare och kommandorattar som gör det bekvämare att komponera bilder vid vertikal fotografering.

Creative Lighting System: Nikon D600 är kompatibel med Nikons Creative Lighting System och stöder användning av kraftfulla och mångsidiga iTTL Speedlight-blixtenheter som den professionella SB-910 eller den lättanvända SB-700.

WU-1b mobiladapter (säljs separat): Med Nikons trådlösa mobiladapter kan bilder överföras direkt till en smartphone eller en surfplatta och kameran kan fjärrstyras via den smarta enheten. Det är ett bra sätt att dela bilder av hög kvalitet, förhandsvisa bilder på en större skärm eller experimentera med fullstora självporträtt.

Capture NX 2 (säljs separat). Snabb, kraftfull och kreativ bildbearbetning: Den senaste versionen av Capture NX 2 är nu ännu snabbare och kompatibel med 64 bitar för att kunna hantera D600:s upplösning på 24,3 megapixlar.

Camera Control Pro (säljs separat). Flexibel kamerafjärrstyrning: Programvaran inkluderar en mängd förbättringar som gör det extremt smidigt att använda Nikon D600:s livevisning. Förutom att styra exponeringsläge, slutartid och bländare kan man även starta och stoppa filminspelning eller växla mellan livevisning för stillbilder och filmning.

ViewNX 2 (ingår). Bläddra, redigera, dela och mycket mer: Den här medföljande allt-i-ett-programvaran har ett lättanvänt gränssnitt och en mängd redigeringsfunktioner, inklusive grundläggande redigering av RAW-filer och filmer i D-Movie format. Fungerar perfekt med my Picturetown, Nikons tjänst för delning och lagring av foton.

Nikon D600 finns i butik från och med den 18 september 2012. De rekommenderade priserna inklusive moms är 19 790 kr för D600 huset och 24 690 kr för D600 kit med AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR.

Pressmeddelande från: Nikon