Måndagen den 10 september 2012

Författarkväll med Maria Gustavsdotter i Götene kyrka

Möt författaren Maria Gustavsdotter som berättar mer om arbetet med boken och om den dramatiska historien om Sankta Helena.

"Helenas hämnd" bygger på det verkliga livsöde som utspelade sig i 1100-talets Västergötland. I centrum står den rika och mäktiga änkan Helena och hennes barn och barnbarn. Maria Gustavsdotter har med varsam hand tecknat ett fint och levande personporträtt.

Maria Gustavsdotter har skrivit flera historiska böcker; bl a Dottern, Hustrun och Änkan, som utspelas på medeltiden i Kalmar, samt romaner och barnböcker.

Sankta Helena

Sankta Helena var en välbärgad och gudfruktig kvinna, som levde på 1100-talet. När maken dog valde hon att leva som änka resten av livet och ägnade sig åt välgörenhet. Hon lär ha uppfört S:a Helena kyrka i Skövde. Helena hade en dotter vars make var en grym hustrumisshandlare. Parets tjänare var djupt fästade vid sin husmor och mördade sin grymme husbonde. Helena anklagades för att ha anstiftat mordet och blev efter en pilgrimsresa till Jerusalem dödad av mågens släkt. Detta skedde i närheten av Götene dit hon var på väg för att bevista kyrkans invigning. En källa sprang upp på platsen för mordet och flera mirakel inträffade, bland annat blev en blind man seende. Helena blev helgonförklarad år 1164.

Sankta Helena var en viljestark kvinna, som inte var rädd för att följa sina egna intentioner om godhet och generositet mot sämre lottade medmänniskor. Hon är en förebild för dagens kvinnor genom sin styrka och oräddhet.

Götene kyrka
Måndag 17 september kl 19.00