Tisdagen den 4 september 2012

Råbäcks Stenhuggeri visas på Kulturarvsdagen

Under ytan är temat för Kulturarvsdagen nu på söndag den 9 september. Tanken med temat är att berätta om det som under årens lopp har dolts, försvunnit eller helt enkelt fallit i glömska. Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri har valt att lyfta fram det närliggande Råbäcks kalkbruk och ordnar två guidade geologivandringar upp till bruket med start kl 11 och 14. Kalkbruket var i drift från det sena 1800-talet fram till 1958, men naturen har idag återerövrat det vidsträckta bruksområdet. Besökarna får följa med på en vandring bland stenbrott, ugnar, tippar och minnen av en storindustri.

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri från 1888 är ett av landets bäst bevarade industriminnen och dessutom ett levande museum, där entusiaster för de gamla stentraditionerna vidare in i framtiden. På Kulturarvsdagen visas verkstäderna i full drift med hyvling, sågning, svarvning och slipning av kalksten från Kinnekulle. Även i år kommer Sigrid Storråda till Råbäcks hamn och vikingaskeppet gör under dagen kortare turer med intresserade besökare.

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och lockar årligen miljoner besökare till tusentals lokala evenemang i alla Europarådets medlemsstater. I Sverige är Riksantikvarieämbetet huvudarrangör för Kulturarvsdagen.


Tid: Öppet mellan 10.00 och 16.00

Arrangör: Föreningen Stenhuggeriets Vänner