Onsdagen den 27 juni 2012

Gotene News - Positiva nyheter från Götene Kommun

En gång i månaden samlar Rogher Selmosson, kommundirektör i Götene kommun, in positiva nyheter som hänt i den kommunala verksamheten.

Isdans och korvgrillning på Kastanjegården

Den 6 juni samlades boende, personal samt anhöriga från avdelningarna Trasten o Lärkan på Kastenjegården. På programmet stod Isdans och korvgrillning. Susanne Lundin som arbetar på trasten visade ett härligt konståkningsprogram på inlines därefter grillade vi korv och hade trevligt i försommarsolen vid fontänen.
(Lisbeth Blom)

Sommaravslutning för Västerby o Ljungsbackens förskolor

En avslutning i entreprenöriellt lärande. Alla anställda samlades på Hällekis Trädgårdscafe o kök för att avnjuta en soppa som tillretts av traktens råvaror - mycket gott. Vid kaffet blir det ett avbrott och delar av förskolornas ledningsgrupp samt ägarna för Butiken på landet genomför en mycket uppskattad modevisning där vi får lära oss att vi verkligen lever i Europa, skor från Spanien, klänning från Italien, Engelsk kavaj osv.
Här kan de som deltog verkligen vara stolta för att de antog och genomförde denna utmaning, det är ett bra tecken på att vi har utmanande och duktiga pedagoger i Götene.
Kvällen avslutas men en genomgång och studiebesök i Butiken på Landet.
(Janne Svensson)

Familjedaghemmens dag

Torsdagen 14 juni firades familjedaghemmens dag vid Furubacken genom att barnen o föräldrarna gick en kort skogspromenad och räknade ballonger som var upphängda i träden.
Under tiden blev grillarna varma och alla åt så mycket korv de ville.
Efter en trevlig samvaro avslutades kvällen med att Pippi Långstrump kom, sjöng tillsammans med barnen och lämnade en lite sommarpresent till alla barnen.
(Janne Svensson)

Salamanderprojekt på Österplana hed

Götene kommun och Naturskyddsföreningen i Lidköping har fått ett lokalt naturvårdsprojekt (LONA) beviljat av Länsstyrelsen. I projektet ska salamandrar kring Österplana hed och vall på Kinnekulle undersökas. Man har tidigare observerat att vissa salamandrar har blivit "angripna" av små sötvattensmusslor som är ca en halv centimeter stora. Musslorna sätter sig ofta fast på fötterna och man vet inte varför eller hur stor omfattningen är. En del av projektet är att göra informationsskyltar om salamandrar. Salamandrarna är liksom alla andra groddjur fridlysta och hotas av utrotning då deras livsmiljöer förändras och arterna lätt påverkas av olika sjukdomar som bland annat sprids av människor.
(Karolina Ringdahl)

Projektavslutning på Prästgårdsskolan

Sista veckorna på Prästgårdsskolan kännetecknades av många gemensamma aktiviteter med eleverna. Dels var det fotbollscup där klasser och årskurser spelade mot varandra, dels var det Skapande Skola där olika projekt avlöste varandra och avslutades med en filmfestival den 5 juni, dels var det den traditionella bränbollsmatchen mellan åk 6-elever och personalen.
Skapande Skola har berikat undervisningen på olika sätt under vårterminen. Det har varit filmskapande, musikinspelning i en riktig inspelningsstudio, danslektioner som utgått från de olika världsdelarna. Detta mynnade ut i en filmfestival i biografklassrum, eleverna bjöds på "äkta" biopopcorn med dryck samt galaklädd personal. Föreställningen bestod av musikinslag, av animerad film, av reklamfilm, baklängesfilm, spelfilm samt för de äldsta eleverna bjöds det dessutom en Zombiefilm.
En härlig dag som vi kommer att minnas och som förhoppningsvis bidrar till fler kulturella aktiviteter. Ett stort tack till all personal med Lisbeth Danielsson i spetsen som med sin kompetens både i teknik och organisation såg till att dagen belv så lyckad."
(Lena Edholm)

Lekplats upprustad i Lundsbrunn

Under våren har lekplatsen på Vinbärsvägen i Lundsbrunn rustats upp till de yngre invånarnas glädje.
(Åsa Karlsson)

Sommarvikarier introducerade

Årets sommarvikarier inom äldre- och handikappomsorgen har startat med introduktion måndag resp. tisdag. Verksamheterna har två semesterperioder, v 26-29 och v 30-33.
(Marianne Olsson)

Mångfaldsveckan invigd

Mångfaldsveckan invigdes måndagen den 25 juni i Götene Församlingshem. Ett mycket digert och intressant program erbjuds, med stor avslutning på torget på lördag den 30:e.
(Jerker Andersson-Liljestrand)

Draktunneln invigd

Första muralmålningen som finns i gång- och cykeltunneln vid Ljungsbacken är invigd. Barnen kallar den för draktunneln. Ett fantastiskt konstverk väl värt att beskåda.
(Rogher Selmosson)

Sommarentreprenörer igång.

Efter en veckas utbildning är nu sommarentreprenörerna igång. De har olika företag som de driver. Allt från café, glasskiosk, trädgårdsfixning till trubadur. Anlita dem när du behöver hjälp. Mer info kommer på kommunens hemsida. (Rogher Selmosson)

Detta är sista numret före sommaren. Alla läsare tillönskas en god och glad sommar!
Rogher Selmosson, kommundirektör