Tisdagen den 26 juni 2012

Världspremiär för delikatess från Vänern

Sugen på världspremiär? Kom och provsmaka delikatesser baserade på siklöja, däribland siklöjemedaljonger med löjrom - en förrättsdelikatess som lanseras nu inför sommarsäsongen. Vänerprodukter inbjuder till information om Projekt Siklöja med provsmakning på Vänermuseet torsdagen den 26 juni kl 16 i Bertil Vallienrummet. Smaklig sommar!

- Vi ser verkligen fram emot att kunna använda siklöja i olika former på våra restauranger, säger Petter Nordgren som driver Restaurang Sjöboden i Spiken och Pirum Restaurang & Vinbar i Lidköping.

Siklöjan är en laxfisk som fiskas i Vänern. Det finns gott om siklöja och flera smakliga nyheter produceras nu på fiskeläget Spiken i Lidköping. Tidigare har man endast tagit tillvara siklöjans exklusiva rom men siklöjan – eller silen som den ofta kallas lokalt – har visat sig vara både god och rik på nyttigheter såsom omega 3 och vitamin D.

Det finns många möjligheter med siklöja som idag ses som en tillgång för regionen. Emeli´s i Spiken väljer nu exempelvis att ha siklöja på sommarlunchmenyn.
- Siklöja är en god och näringsrik fisk. Att man nu värnar om hela råvaran genom att ta tillvara på mer än löjrommen står för nytänkande och det är både miljö- och klimatsmart. Det blir självklart roligt att servera den, säger Emeli Gustafsson, Emeli´s.

Projekt Siklöja möjliggörs via Food and Health Concept Centre (FHCC), som verkar för att nyttiggöra och kommersialisera idéer kring hälsosam mat. Projektet har valt att upprätta Föreningen Vänerprodukter - en ideell förening med syfte att utifrån de lokala förutsättningarna arbeta för en hållbar utveckling inom fiskenäringen.

Internationellt ses Projekt Siklöja som ett föregångsexempel. Inriktningen mot hållbar utveckling och syftet att sammanfoga olika kompetenser har bland annat synliggjorts via FARNET, the European Fisheries Network, och presenterats i Bryssel.

Fiskeområdet Vänerskärgården med Kinnekulle består av Lidköpings, Götenes och Mariestads kommuner och samfinansieras av EU- medel.

Pressmeddelande från: Vänerprodukter