Tisdagen den 19 juni 2012

Unika konserter i unika miljöer - Det är Musik på Slott och Herresäten

Sommaren 2012 är Musik på Slott och Herresäten ett samarbete mellan Götene, Lidköping och Skara kommuner, studieförbundet ABF och Kultur i Väst och har under 12 år utvecklats till en konsertserie med både svenska och internationella artister på absolut högsta nivå.

Konsertmiljöerna är givetvis lika viktiga som artisterna och är en del i helheten som ska ge publiken upplevelser utöver det vanliga. Att kunna erbjuda högklassiga artister i den lilla historiska miljön där artister och publik verkligen kommer varandra nära gör att det uppstår en speciell känsla för båda parter. Under sommaren får vi höra musik från olika genrer så som jazz, folkvisa, barock, klassisk m.m. vilket är mycket roligt då man kan upptäcka ny favoritmusik som besökare.

Premiären är den 3 juli på Stola Herrgård och då gästar Romeo & Julia Kören från Dramaten i Stockholm. De bjuder på vokalmusik med spännande, dramatiska och humoristiska tolkningar av tidig musik. De har tidigare medverkat vid fem Nobelmiddagar och ett kronprinsessbröllop, så vi tror det blir en riktigt spännande upplevelse i Stola Herrgårds 1700-talsmiljö där konserten hålls i Stora matsalen.

I sommarens program ser vi också andra kända artister så som folkmusiksångerskan Lena Willemark på Hjelmsäters egendom den 6 augusti och Margareta Bengtsson, (tidigare medlem i The Real Group) den 18 augusti på Stora Bjurums Slott. Även lokala artister så som Västerom, en ny folkmusikkvartett spelar den 24 juli på Stora Bryne Säteri och totalt är det 7 konserter runt om i Lidköping, Skara och Götene kommuner som anordnas. Just Stora Bryne Säteri och Stora Bjurums Slott är nya konsertplatser för 2012.

Årets program:

ROMEO & JULIA KÖREN
Tisdag 3 juli 19.00 Stola Herrgård
Premiären bjuder på en kör känd för sina spännande, dramatiska och humoristiska tolkningar av tidig musik. De har dessutom medverkat vid fem Nobel-middagar och ett kronprinsessbröllop. En upplevelse

DUO CAPRICCI – BAROCKA INFALL
Måndag 9 juli 19.00 Dagsnäs Slott
Blockflöjtisten Ida Höög, med rötterna i Varnhem, och cembalisten Jérôme Brodin, Frankrike/Nederländerna vurmar särskilt för den franska barockmusiken. Duon bjuder även på italienskt samt verk av Bach och Händel

ANDERSSON, KLEIMAN & KLÖFVER
Måndag 16 juli 19.00 Kollängens Tingshus
Efter sin rosade debutkonsert på Mellby Atelier 2011 har den London-baserade trion siktet inställt på en sommarturné som rymmer såväl traditionellt klassiskt som eldigt spanskt och pärlor ur den svenska visskatten.

MUSIK FRÅN HAV OCH LAND
Tisdag 24 juli 19.00 Stora Bryne Säteri
Nya folkmusikkvartetten Västerom gräver i den västsvenska myllan och skapar klanger och dansanta rytmer. Emma Johansson på flöjter och sång, Anders Ådin, gitarr och vevlira, Carl Nyqvist, fiol och Ebba Jacobsson, sång

LENA WILLEMARK
Måndag 6 augusti 19.00 Hjelmsäters Egendom
En av Sveriges mest personliga folkmusiksångerskor landar på Kinnekulle. Lena är känd bland annat för älvdalskan och kulningen, men hon är även spelman på fiol och härjedalspipa. Pianisten Mats Öberg ackompanjerar.

BRITTANY & LAUREN
Måndag 13 augusti 19.00 Källstorps Gård
Fiol, banjo, stämsång och spelglädje kännetecknar amerikanskorna Brittany Haas och Lauren Rioux. Båda gillar Appalachian mountain music – ursprunget till bluegrass och country. Groove!

ALLT MELLAN HIMMEL OCH JORD
Lördag 18 augusti 19.00 Stora Bjurums Slott
Finstämt och intimt – från jazz och visa till psalmer och folkliga koraler. Margareta Bengtsson, tidigare medlem i The Real Group, har tillsammans med Mathias Algotsson gjort succé i Japan – nu väntar Skaraborg.


Pressmeddelande från: Musik på Slott och Herresäten