Torsdagen den 14 juni 2012

Kållandsö - Skaraborgs skafferi - Matmarknad Läckö Slott 7 juli

Nyskördade grönsaker och bär, knäckebröd, charkuterier, löjrom, ost, honung, marmelader och många andra läckerheter dukas upp på slottsvallen för provsmakning och försäljning under matmarknaden på Läckö Slott 7 juli. – En kockduell under ledning av Tv-kocken Leif Mannerström kommer vara en av höjdpunkterna under dagen.

Efter förra årets succé med matmarknad i Spikens fiskehamn under Tv4:s satsning, Mitt kök- Sverigeresan, rustar Kållandsö för ännu en smakrik mathögtid, denna gång på Läckö Slott.

Lördagen den 7 juli dukar lokalproducenter från hela Skaraborg upp för marknad på slottsvallen och Läckö Slotts borggård. – Vi vill visa upp det breda utbud av lokala producenter och förstklassiga råvaror som finns runt om i Skaraborg, allt från Vänern till slätten, säger Anna Ohlin Ek, evenemangsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Förutom att inhandla läckerheter på marknaden kan besökarna få smaka och uppleva primörer och örter i slottsträdgården under guidning av trädgårdsmästare Simon Irvine. Läckö Slotts restauranger serverar som alltid måltider baserat på vad som finns att skörda i slottsträdgården och råvaror producerade i närområdet och influeras ytterligare lite extra av marknadsutställarnas produkter denna dag.

Skaraborgs mästerkock

En spännande kockduell arrangeras med representanter för Skövde, Skara och Lidköpings kommuner som under spännande former och tidspress tävlar om titeln ”Skaraborgs mästerkock”. Enväldig domare är Tv-kocken och köksmästaren Leif Mannerström. De duellerande kommer att få plocka till sig av ett, för dem, hemligt utbud av lokala råvaror och sedan under en timmas tid tillaga en huvudrätt för bedömning av Mannerström.

För de yngre besökarna arrangeras spännande vandringar på slottet bland annat ”Med Pigan från Trädgård och Kök till den stora Kungssalen” och med lite tur kan man träffa på och få klappa djur på slottsbacken som är på besök från gårdar i området.

Även Spikens fiskehamn är en del i evenemanget och Läckö Slott-Spikens fiskehamn trafikeras med Häst & vagn samt turbåtar under dagen.

”Matmarknaden arrangeras genom projektet ”Kållandsö – Året runt” och är ett nystartat landsbygdsutvecklingsprojekt som syftar till att skapa aktiviteter efter områdets förutsättningar och göra Kållandsö till ett attraktivt besöksmål året runt. Det är ett samverkansprojekt för och tillsammans med föreningar, företag, besöksmål, boende och verksamma på Kållandsö”


Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB