Torsdagen den 31 maj 2012

Stor skörd av jordgubbar till midsommar

Årets jordgubbsskörd ser ut att bli både tidigare och större än vanligt.
– Till midsommar kommer det i alla fall att finnas gott om jordgubbar. Kulmen för de tidigaste jordgubbarna ser ut att komma redan veckan före midsommar, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare.

En bra vinter, en rejäl värmebölja i mars och förra veckans tropikvärme har satt rejäl fart i jordgubbslanden.
– Många odlare har den här veckan börjat skörda på friland i Skåne, Blekinge och Halland. Och de som odlar bär i tunnlar i södra Sverige tjuvstartade säsongen för några veckor sedan. Även på småländska höglandet och i Värmland finns det nu mogna jordgubbar som är tunnelodlade, säger Calle Ericsson.

I Sverige odlas jordgubbar på cirka2 500 hektar, en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. Den totala skörden uppgår till omkring 30 miljoner liter. Den absoluta merparten odlas på friland och är väldigt väderberoende.

– De så kallade ”järnnätterna” runt månadsskiftet maj-juni kan vara förödande med stark markfrost. Vi klarar några minusgrader med fiberduk och bevattning, men under fem minusgrader är det klippt, säger Calle Ericsson som odlat jordgubbar över 30 år.

Intresset för bär och i synnerhet jordgubbar har ökat bland konsumenterna under senare år. Och svenska odlare arbetar hårt för att förlänga den svenska säsongen. Med ny odlingsteknik finns idag svenska jordgubbar att tillgå från maj och ända in i oktober. Men importen av jordgubbar fortsätter ändå att öka. I fjol slog importen rekord med 6 691 ton, varav ungefär hälften importerades från Belgien.

Pressmeddelande från: Svenskt Sigill