Torsdagen den 31 maj 2012

Nationella biosfärdagen

Den 2 juni firar vi den Nationella Biosfärdagen. I år gör vi detta i Sjötorp och på Kalvöarna som en del i Sjötorpsdagarnas program. Under dagen delas biosfärstipendiet ut som i år går till Torsö Skärgårdsskola samt Lugnås Qvarnstensgruva. Därefter inviger vi Naturreservatet Kalvö Skärgård. Vikingaskeppet Sigrid Storråda avgår kl 14:30. Tjugo platser på Vikingaskeppet kommer att lottas ut bland de som är intresserade av att åka med.

Kalvö skärgård är ett vackert naturområde i Mariestads kommun, beläget i Vänern, norr om Torsö och väster om Sjötorp. Kalvöarna med omgivande öar och skär har höga naturvärden med ett rikt fågelliv. Under sommaren är båtlivet intensivt och många gäster besöker naturhamnarna och de anlagda bryggorna. Fina badställen med klipp- och sandstränder finns på flera av öarna.

Vill du vara med på invigningen ute på Kalvöarna? Ta då egen båt eller åk med vänner och bekanta till Kalvöarna och möt upp söder om bryggan vid Moviken kl. 15.30. Du kan också vara med i utlottningen av 20 platser på Sigrid Storråda!

Biosfärdagen är ett samarrangemang mellan Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, Mariestads Fågelklubb, Sjötorps Samhällsförening, Mariestads kommun och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

PROGRAM I SJÖTORP OCH PÅ KALVÖARNA

  • 14:00 Utdelning av Biosfärstipendiet vid stenbordet i Sjötorp, Mariestad
  • 14:30 Avgång för Sigrid Storråda till Kalvö
  • 15:30 Invigningsceremoni söder om bryggan i Moviken, Hemön, Kalvöarna. Tal
  • av Länsstyrelsen, Mariestads kommun och Arne Andersson
  • 16:00 Mariestads kommun bjuder på förtäring
  • 16.30 Mariestads Fågelklubb guidar om fågellivet på Kalvöarna
  • 17:30 Avfärd Sigrid Storråda

Pressmeddelande från: BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE