2012-05-21 Måndag

Göteborgs Symfoniker spelar ryska mästare

Göteborgs symfoniker spelar på torsdag på Vara Konserthus musik från ryska mästare. Temat går igenom från tonsättare till dirigent och solist, då konserthuset gästas av violinisten Nikita Boriso-Glebsky och dirigenten Alexander Vedernikov.

På torsdag gästas Vara konserthus av Göteborgs symfoniker, som har med sig ett program med uttalad rysk prägel. Undantaget i programmet är Anders Hillborgs Cold Heat, ett rykande färskt verk av Sveriges kanske främste nu levande tonsättare.

- Hillborg är en favorittonsättare vars musik alltid är spännande och alltid andas en framåtlutad nyfikenhet, säger Paul Bothén, producent för den klassiska musiken på Vara Konserthus.

Det ryska temat följer som en röd tråd vad gäller tonsättare, dirigent och solist. Peter Tjajkovskijs violinkonsert framförs av det ryska violinvirtuosen Nikita Boriso-Glebsky. Just virtuositeten i spelet är ett måste, då stycket anses som ett av violinlitteraturens allra mest krävande.

- Jag tycker det är fantastiskt när en orkester verkligen tränger djupt ner i ett lands tonkonst på det sättet som Göteborgarna nu gör när dom kommer med ett program som är så präglat av just rysk klassisk musik, säger paul.

Även dirigenten Alexander Vedernikov ställs på prov när Rachmaninovs Symfoniska danser framförs, ett verk som låg tonsättaren mycket varmt om hjärtat.

Vara Konserthus drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalands- regionen och årligen ser ca. 50 000 personer en föreställning. Här visas ca. 140 föreställningar per år.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus