Onsdagen den 16 maj 2012

En av tio hundar lider av allergi

Allt fler svenska hundar besväras av allergi. De senaste sju åren har diagnoser som har med allergier och hudproblem att göra ökat i Agrias skadestatistik med närmare 90 procent. Det vanligaste är allergi mot dammkvalster. En hund med allergi behöver behandling och ju tidigare den sätts in desto bättre förutsättningar är det för hunden att må bra. Och det finns effektiv behandling.

Studier på skandinaviska hundar tyder på att så kallad atopi, allergi mot ämnen i omgivningen, ökar. Det syns också i Agrias skadestatistik, där diagnoser som har med allergi att göra ökat med 90 procent under de senaste sju åren. Allergi ger hudproblem och det är viktigt att en hund som börjar utveckla allergi får hjälp i ett tidigt skede. Dels är det plågsamt för hunden att det kliar, dels är det viktigt för att undvika att hunden utvecklar kroniska förändringar.
– Ofta märker man symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Det kliar framför allt i öron, tassar, i ljumskar, armhålor, ansikte och stjärt. Återkommande öronbekymmer är nästan alltid det symptom som en allergi startar med.

Kerstin Bergvall är hudspecialist på Sveriges Lantbruksuniversitet och träffar dagligen patienter med allergisymptom.

- Återkommande öroninflammationer eller att hunden ständigt ”naggar” eller slickar på tassarna eller andra ställen på kroppen är tydliga varningstecken. Då ska man alltid söka hjälp för sin hund, fastslår Kerstin.

Hon berättar vidare att det idag finns väldigt bra behandlingsmetoder och chansen att hunden ska kunna må helt bra igen är stora.

- Vi skräddarsyr behandlingen efter varje enskild hund. För en del räcker det med att duschas och få kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 som hjälper hudens skyddsbarriärer. Andra behöver behandlas med antihistamin eller andra mediciner. Även vaccin finns som kan hjälpa hunden.

En stor skillnad mot oss människor är nämligen att hunden tar upp de så kallade allergenerna genom huden, inte bara via luftvägarna.

- Det är därför det hjälper att till exempel duscha en pollenallergisk hund, förklarar Kerstin.

Vanligast är att hunden är allergisk mot dammkvalster men även pollenallergier förekommer.

De här raserna drabbas oftast av allergi:

1. Bullterrier
2. Boxer
3. West Highland White terrier
4. Welsh terrier
5. Staffordshire bullterrier
6. American staffordshire terrier
7. Rhodesian ridge back
8. Jack russel
9. Wachtelhund
10. Schäfer

Övriga fakta:

  • Det finns cirka 730 000 hundar i Sverige (SCB-undersökning 2006)
  • En femtedel av alla hundar som går till veterinären idag söker hjälp för någon form av hudbesvär.
  • 80% av alla skandinaviska hundar med atopi* är allergiska mot dammkvalster.
  • 40 % av alla atopiska hundar har också födoämnesreaktioner.
  • Atopi debuterar vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal.
  • Ungefär 10 procent av hundarna i Sverige lider av allergi.
*Atopi – allergi mot ämnen i omgivningen

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring