Tisdagen den 15 maj 2012

Hantverk och kulturvård i fokus

Alliansens riksdagsledamöter och ledande lokala alliansföreträdare i Mariestad i samtal med ledningen samt styrgruppen universitetshantverksutbildningen Da Capo i Mariestad, som är en hantverksutbildning under Göteborgs Universitet. Forskning, utbildning och arbete med kulturvård var i centrum för samtalet om Da Capos verksamhet som är en del av Göteborgs Universitet sedan 2005.

Riksdagsledamöterna Christer Winbäck (FP), Cecilia Widegren (M), Sten Bergheden (M), Lars Elinderson (M) och Annika Eclund (M) fick tillsammans med lokala alliansföreträdare, en genomgång av verksamheten hos Da Capo, om utbildning, praktik och forskning kring det offentliga kulturarvet.

Alliansen passade samtidigt på att gratulera det nya kommunala allians-styret i Mariestad.

Ledningen för Da Capo lägger stor vikt vid den verklighetsnära forskningen och möjligheten att kunna bedriva den ihop med den övriga utbildnings- och praktikverksamheten.

- Det pekar på vikten av utbildning, praktik och forskning finns nära varandra, med verkligheten som arbetsfält, säger Christer Winbäck (FP) under samtalet.

Göteborgs Universitet utbildar sedan 2005, hantverkare, bygghantverkare och landskapsvårdare i Mariestad. 200 studenter på Da Capo i Mariestad skapar en möjlighet till fler lokala arbetstillfällen. Alliansledamöterna guidades senare runt i nybyggnationen av universitetsparken i Mariestad, ett arbete som kommit till mycket tack vare samarbete mellan universitet och Mariestads kommun.

- Möjliggörandet av nybyggnationen i Mariestad visar betydelsen av att kommunen, näringslivet och andra aktörer visar gemensamt intresse, tillägger Cecilia Widegren (M).